The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Dorieke

Hoe kies je een keukenmixer?

Het kiezen van een keukenmixer is een hele klus. Allereerst bedenk je wat je ermee wil maken. Dit doe je om te bepalen welk vermogen en welke functies je wil. Je hebt keukenmixers voor grote of kleine bereidingen, met of zonder accessoires, in allerlei merken en kleuren. In dit artikel doorloop ik de functies zodat je jouw ideale keukenmixer kiest.

Keukenmixer kiezen

Met deze handige keukenhulp wil je verschillende bereidingen maken en je wilt er lange tijd mee vooruit gaan. Met onderstaande vragen helpen we je een goede keuze te maken:

 • Wat wil je precies bereiden?
 • Welk vermogen heb je nodig?
 • Hoeveel beslag wil je in één keer maken?
 • Welke gebruiksgemakken wil je?
 • Welke accessoires heb je nodig?
 • Wat zijn de verschillen tussen de merken?
 • Wanneer heeft een keukenmixer een lange levensduur?

Wat wil je bereiden?

Kenwood keukenmixer met taart

Met een keukenmixer klop, kneed en mix je verschillende ingrediënten tot een mooi geheel. Je gebruikt de keukenmixer vooral voor het maken van taarten, cakes, brooddeeg en andere baksels. Dit doe je met de standaard meegeleverde deeghaak, ballongarde en menghaak. Kies dus voor een keukenmixer wanneer je vooral wil bakken en daar een keukenhulp voor zoekt.

Welk vermogen heb je nodig?

Kenwood keukenmixer met deeghaak

Het vermogen geeft aan hoeveel energie de motor nodig heeft om te draaien. Vaak zijn keukenmixers met een hoog vermogen krachtiger, maar dit is niet altijd zo. Een keukenmixer met directe aandrijving heeft minder vermogen nodig om dezelfde kracht te leveren, doordat alle energie direct in het mixen gaat. Bij het kneden van zwaar deeg, zoals brood- of pizzadeeg, heb je een krachtige keukenmixer nodig.

Wil je af en toe zwaar deeg kneden?

 • Directe aandrijving vanaf 300 watt
 • Indirecte aandrijving vanaf 800 watt

Wil je regelmatig en langdurig zwaar deeg kneden?

 • Directe aandrijving vanaf 325 watt
 • Indirecte aandrijving vanaf 1200 watt

Hoeveel beslag wil je in 1 keer maken?

Kleine KitchenAid keukenmixer

Kleine tot middelgrote bereidingen

Heb je een klein huishouden en wil je niet per se grote hoeveelheden deeg tegelijk kneden? Dan is een keukenmixer met een mengkom van 3 tot 4 liter een goede keuze voor jou. Een voordeel is dat deze keukenmixer minder ruimte inneemt op je aanrecht. In een mengkom van 3 tot 4 liter maak je beslag voor 1 taart.

Grote KitchenAid keukenmixer

Grote bereidingen

Wil je graag grote taarten of meerdere baksels tegelijk maken? Kijk dan naar een keukenmixer met een mengkom vanaf 5 liter. In een mengkom van 5 liter maak je beslag voor 1,5 tot 2 taarten. Wil je meer tegelijk maken? Kijk dan naar een mengkom tussen de 6 en 7 liter waarin je beslag voor 2,5 taarten maakt. Houd er wel rekening mee dat zo’n keukenmixer meer ruimte inneemt op jouw aanrecht en wat lastiger te verplaatsen is.

Welke gebruiksgemakken wil je?

Antispatdeksel op KitchenAid

Je hebt verschillende functies die het gebruiksgemak vergroten. Zie hieronder de opties:

 • Extra mengkom: zo maak je meerdere bereidingen tegelijk.
 • Mengkom met maataanduiding: zo meet je vloeistoffen direct af.
 • Antispatdeksel: zo spettert de inhoud niet uit de kom.
 • Softstart: zo schieten de ingrediënten niet in de lucht.
 • Antislipvoetjes: zo blijft jouw mixer op z’n plek staan.

Wil je een gebruiksvriendelijke keukenmixer, maar weet je nog niet precies wat voor één? Kijk dan naar onze selectie van gebruiksvriendelijke keukenmixers volgens klanten.

Welke meegeleverde accessoires wil je?

Kenwood keukenmixer met sapcentrifuge

Met een keukenmixer klop, kneed en mix je jouw ingrediënten, maar met de juiste accessoires doe je er nog veel meer mee. Zo heb je mixers met een blenderopzetstuk, pastaroller, gehakt- en graanmolen, een foodprocessor opzetstuk, roomijsmaker of slowjuicer. Bij sommige merken zitten opzetstukken standaard bij de keukenmixer en bij andere merken schaf je deze zelf aan. Bedenk van te voren goed wat je met jouw keukenmixer wil maken om zo te bepalen welke opzetstukken je wil.

Welke merken zijn er?

KitchenAid en Kenwood keukenmixer tegenover elkaar

Binnen keukenmixers heb je 2 grote merken, namelijk KitchenAid en Kenwood. Beide merken maken kwalitatief hoogwaardige keukenmixers. De KitchenAid keukenmixers hebben allemaal een directe aandrijving van de motor. De keukenmixers van Kenwood hebben een indirecte aandrijving. Aan het design van KitchenAid is meer aandacht besteed, maar bij Kenwood heb je meer betaalbare uitbreidingsmogelijkheden. Bosch heeft ook veel keukenmixers. Zij onderscheiden zich vooral door veel accessoires mee te leveren voor een zachte prijs.

Wat is de levensduur?

Bosch keukenmixer met ingebouwde weegschaal

Hoe lang de keukenmixer meegaat, is afhankelijk van de investering die je doet en hoe vaak je ‘m gebruikt. Keukenmixers gemaakt van metaal zijn beter dan die van plastic. Met een RVS mengkom doe je langer dan met een kunststof mengkom. Keukenmixers met een sterke motor, geschikt voor zwaar deeg, kunnen meer aan en gaan dus langer mee. Over het algemeen geldt dat hoe meer je investeert, hoe langer de keukenmixer meegaat.

Welk design past bij jou?

Mat zwarte KitchenAid keukenmixer

Meestal staat een keukenmixer permanent op het aanrecht. Let bij het kiezen van jouw keukenmixer dus op het formaat, zodat je weet of ‘ie op jouw aanrecht past. Kijk hierbij ook goed naar het design en de kleur. De hele tijd tegen een keukenmixer kijken die je niet mooi vindt, is natuurlijk erg vervelend. Wil je de keukenmixer liever opbergen na gebruik? Let er dan op dat grote modellen erg zwaar zijn en dus lastig te verplaatsen.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 22.831 beoordelingen