The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Lisanne

Wat is het verschil tussen een keukenmixer en een foodprocessor?

Google 'keukenmachine' en ze springen allebei op je scherm tevoorschijn: een keukenmixer en een foodprocessor. Niet gek, want met de juiste opzetstukken komen de functies van deze 2 keukenapparaten aardig bij elkaar in de buurt. Toch hebben ze echt hun eigen, specifieke kwaliteiten, en is het best wel handig om die te kennen voordat je ermee aan de slag gaat. Lees verder om te ontdekken waar je een keukenmixer en een foodprocessor het beste voor gebruikt.

Keukenmixer vs. foodprocessor

Keukenmixer Foodprocessor
Kloppen, kneden, mixen Dagelijks gebruik/Belangrijkste functie Regelmatig gebruik/Eventueel na het installeren van een accessoire.
Hakken, snijden, raspen Regelmatig gebruik/Eventueel na het installeren van een accessoire. Dagelijks gebruik/Belangrijkste functie
Pureren Voor af en toe/Eventueel na het installeren van een accessoire Voor af en toe/Eventueel na het installeren van een accessoire
Dikke sappen Regelmatig gebruik/Eventueel na het installeren van een accessoire. Regelmatig gebruik/Eventueel na het installeren van een accessoire.
Dunne sappen Regelmatig gebruik/Eventueel na het installeren van een accessoire. Regelmatig gebruik/Eventueel na het installeren van een accessoire.
Pasta maken Regelmatig gebruik/Eventueel na het installeren van een accessoire. Ongeschikt
Vlees bereiden Regelmatig gebruik/Eventueel na het installeren van een accessoire. Ongeschikt

Kloppen, kneden en mixen

Keukenmixer: Ongeslagen kneedkampioen

Kloppen, kneden en mixen zijn de belangrijkste functies van een keukenmixer. Deze krachtpatser wordt standaard geleverd met een garde, meng- en deeghaak die arbeidsintensief klop-, kneed- en mixwerk van je overnemen. De gardes roeren of kneden van bovenaf in de open, diepe mengkom, die plek biedt voor veel ingrediënten tegelijkertijd. Een keukenmixer is door zijn grote vermogen heel krachtig. Zo kneedt 'ie ook plakkerig pizzadeeg gemakkelijk tot de gewenste dikte.

Foodprocessor: Handige bakhulp

Ook met een foodprocessor kun je kloppen, kneden en mixen. Deeg wordt wel iets minder grondig gekneed dan met een keukenmixer omdat je het kneedmes aan de onderkant van de kom bevestigt. Ook ligt zijn vermogen doorgaans wat lager. Omdat de mengkom vaak iets kleiner is dan die van een keukenmixer, zet je dus ook een wat kleinere taart op tafel.

Hakken, snijden en raspen

Keukenmixer: Handige snijhulp

Bij een keukenmixer worden speciale blender- en hakmolen-opzetstukken meegeleverd om je het hak-, snij- en raspwerk uit handen te nemen. Zo breid je de mogelijkheden van een keukenmixer dus heel eenvoudig uit. Je bent wel afhankelijk van de degelijkheid van de opzetstukken en de scherpte van de meegeleverde messen. Dit is bijvoorbeeld belangrijk bij hele harde ingrediënten (noten of chocola) of juist hele zachte (kaas).

Foodprocessor: Vliegensvlugge meesterchef

De foodprocessor is de hak-, snij- en raspkampioen bij uitstek. Bij dit keukenapparaat worden verschillende snij- en raspschijven geleverd, waarmee je groenten en fruit in een mum van tijd in plakjes of blokjes snijdt, of juist heel fijn raspt. Ook bestaan er speciale schijven voor het snijden van bijvoorbeeld verse friet. Een foodprocessor is ook heel geschikt voor snijklussen die je met andere apparaten soms moeilijk voor elkaar krijgt, bijvoorbeeld bij noten, chocola of kaas.

Pureren

Keukenmixer: Voor (heel veel) saus

In een keukenmixer kun je best een aardige saus of dip maken, bijvoorbeeld met het meegeleverde blender-opzetstuk. Mayonaise maak je direct in de mengkom. Dat moet dan wel in grote hoeveelheden tegelijk, anders worden de ingrediënten niet goed gemengd. Voor soep kun je een blender-opzetstuk gebruiken, maar zorg er dan wel voor dat je een hittebestendige kan gebruikt.

Foodprocessor: Voor een dikke dip

In een foodprocessor maak je je sauzen en dips direct in de mengkom. Vooral wat dikkere mengsels zijn hiervoor geschikt, bijvoorbeeld pesto. Soep maak je in het blender-opzetstuk, mits de kan hittebestendig is.

Dikke en dunne sappen

Keukenmixer: veelzijdige sapmaker

Voor het maken van dun sap (met weinig vruchtvlees) gebruik je bij je keukenmixer een sapcentrifuge-opzetstuk. In een blender-opzetstuk maak je dikkere sappen, bijvoorbeeld een smoothie van je favoriete groenten en fruit. Wil je ijs crushen voor een milkshake? Controleer dan even of het blender-opzetstuk daar geschikt voor is.

Foodprocessor: ook voor ijskoude drankjes

Voor het maken van dunne sappen gebruik je, net als bij een keukenmixer, een sapcentrifuge-opzetstuk. Het maken van smoothies kan zowel in de mengkom als in een blender-opzetstuk, al is de blender handiger voor het inschenken. IJs vermalen is voor de meeste foodprocessors een koud kunstje.

Pasta en vlees draaien

Keukenmixer: Handige aanvulling

Op een keukenmixer kun je ook een pasta- of een vleesmolen-opzetstuk installeren. Zo draai je zelf verse pasta of gehakt. De dikte van de pastasliert of het gehakt is afhankelijk van het opzetstukje dat je gebruikt, maar in de meeste gevallen dus wel aan te passen.

Foodprocessor: Niet geschikt

Zag je het al helemaal voor je, die zelf gedraaide spaghetti en gehaktballetjes? Helaas: op een foodprocessor past geen pastamaker of vleesmolen. Knoflook, ui en een tomaatje hakken voor een lekkere pastasaus kan dan weer wel.

Conclusie

Voor kloppen, kneden en mixen gebruik je het best een keukenmixer. Dit krachtige keukenapparaat is erop gebouwd om snel grote hoeveelheden room, deeg en beslag te verwerken. Wil je een keukenhulp die je vliegensvlug van dat vervelende rasp-, snij- en hakwerk afhelpt? Dan kun je het beste voor een foodprocessor kiezen. Deze mini-chef hakt, snijdt en raspt groenten en fruit moeiteloos tot in elke gewenste dikte. Wel zijn de functies van een keukenmixer met de juiste opzetstukken iets meer uit te breiden, bijvoorbeeld om zelf pasta en vlees te draaien. Ben je een echte hobbykok, dan kom je met een keukenmixer dus waarschijnlijk het beste uit.

Lisanne
Artikel van:
Lisanne Keukenmixer- en foodprocessorspecialist.


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.132 beoordelingen