The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Marijn

Mijn koelkast maakt geluid, waarom?

Het is normaal als je koelkast geluid maakt. Denk bijvoorbeeld aan de ventilator die ijsvorming voorkomt of een compressor die aanslaat. Een koelkast die je voor het eerst aanzet, zal in het begin ook veel geluid maken om koud te worden. In dit artikelen vertellen we je de meest gebruikelijke, normale geluiden en wat je eventueel er tegen kan doen.

Verschillende geluiden

Koelkast geluid

We leggen 5 soorten geluiden in dit artikel uit:

  • Zoemend of brommend
  • Blazend
  • Borrelend of klotsend
  • Krakend of tikkend
  • Trillend of ratelend

Deze geluiden zijn normaal. Heb je toch behoefte aan een koelkast met zo min mogelijk geluiden? Kijk dan eens naar ons assortiment van stille koelkasten.

Zoemend of brommend geluid

Zoemende koelkast

Elke koelkast heeft een motor die het koelsysteem aandrijft. Dit is de compressor. Je hoort een zoemend of brommend geluid wanneer deze aanslaat, wanneer het bijvoorbeeld warmer is in de koelkast dan de ingestelde temperatuur. Bij energiebesparende modellen is het normaal dat de compressor langer blijft lopen. Heb je er toch veel last van? Vul de koelkast dan met producten die zijn afgekoeld (bijvoorbeeld de restjes van het avondeten) en zet hem niet naast een warmtebron.

Blazend geluid

Blazende koelkast

Koelkasten met Low Frost of No Frost hebben een ventilator die voor een luchtcirculatie zorgt aan de binnenkant van het vriesgedeelte. Tijdens dit proces maakt deze ventilator een blazend of zoemend geluid. Dit geluid is dus normaal en verdwijnt vanzelf.

Borrelend of klotsend geluid

Borrelende koelkast

Hoor je een borrelend, klotsend of een druppelend geluid? Dan hoor je het koelmiddel, dat door de leidingen van het koelsysteem circuleert. Ook bij dit geluid hoef je je geen zorgen te maken.

Krakend of tikkend geluid

Krakende koelkast

Een krakend of tikkend geluid komt vanuit het koelsysteem. De temperatuurverschillen zorgen voor het inkrimpen en uitzetten van metaal. De thermostaat produceert een kort tikkend of klikkend geluid bij het in- en uitschakelen van de compressor. Ook dit is normaal.

Trillend of ratelend geluid

Trillende koelkasten

Bij een trillend of ratelend geluid hoor je de leidingen van het koelsysteem aan de achterkant van de koelkast. Dit geluid is volkomen normaal en betekent dat de koelkast nog steeds koelt. Is het trillende geluid opeens harder dan voorheen? Controleer dan of de koelkast waterpas staat en of er iets tegen de leidingen aan de achterkant aankomt.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 22.053 beoordelingen