The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Marijn

Hoe maak je een koelkast schoon?

Het schoonmaken van je koelkast: we begrijpen dat dit geen hobby van je is. Maar wanneer je één keer in de 3 maanden een sopje maakt, de binnen- en buitenkant schoonmaakt en de waterafvoer checkt, is het slechts een kwestie van bijhouden. Lees hier hoe je je koelkast in 6 simpele stappen schoonmaakt.

Aan de slag met het schoonmaken van je koelkast

Schoonmaken koelkast

Haal voordat je begint de stekker uit het stopcontact, zodat je de koelkast tijdens het schoonmaken niet beschadigt.

  • Stap 1. Maak de koelkast leeg
  • Stap 2. Maak een sopje
  • Stap 3. Controleer de waterafvoer
  • Stap 4. Maak de binnenkant schoon
  • Stap 5. Maak de buitenkant schoon
  • Stap 6. Ruim de koelkast in

Stap 1: maak de koelkast leeg

Binnenkant lege koelkast

Haal je boodschappen uit de koelkast en bewaar je deze in een koelbox. Als het buiten koud genoeg is, zet je je etenswaren buiten of in de schuur. Haal ook de losse onderdelen uit de koelkast. Denk hierbij aan de laden, rekken en plateaus. Heb je een vriesvak in je koelkast? Ook deze moet je regelmatig schoonmaken.

Stap 2: maak een sopje

Koelkast met schoonmaakemmer

Je maakt je koelkast het best schoon met warm water en een scheut neutrale zeep of allesreiniger. Gebruik géén schuurmiddel of agressieve schoonmaakmiddelen zoals bleekmiddel of thinner. Dit is schadelijk voor het interieur van je koelkast. Je maakt je koelkast ook schoon met koelkastreiniger.

Stap 3: controleer de waterafvoer

Waterafvoer in koelkast

Zodra de koelkast leeg is, begin je met het schoonmaken van de waterafvoer. De ingang hiervan zit onderin aan de binnenkant van de koelkast. Is de afvoer verstopt? Gebruik dan een wattenstaafje of satéprikker. Je voorkomt een verstopte afvoer door etenswaren niet bij de ingang van de afvoer te zetten. Ook is het beter om de achterwand van de koelkast vrij te houden.

Stap 4: maak de binnenkant schoon

Koelkastlamp

Neem de losse onderdelen en de binnenkant van de koelkast af. Vergeet de rubbers van de koelkast niet; hier hoopt vuil zich gemakkelijk op. De deurrubbers maak je schoon met een beetje bleekmiddel en water. Gebruik hiervoor 50 milliliter bleekmiddel per 1 liter water. Nadat je alles hebt afgenomen met heet water en sop, droog je de boel af met een schone, droge doek.

Stap 5: maak de buitenkant schoon

Buitenkanst koelkast

Na het reinigen van de binnenkant is het tijd voor de buitenkant van de koelkast. Neem de buitenkant af met het eerder gemaakte sopje en droog de buitenkant met een schone doek. Heb je een koelkast met een ventilatierooster aan de achterkant? We raden je aan om deze één keer per jaar schoon te maken. Je gebruikt hiervoor een stofzuiger of een zachte borstel.

Stap 6: ruim de koelkast in

Koelkast in keuken

Nu je koelkast van binnen en van buiten weer helemaal schoon is, hoef je deze alleen nog maar in te delen. Zet de losse onderdelen weer op hun plek en plaats de etenswaren weer in de koelkast. Wanneer je koelkast helemaal is ingericht, stop je de stekker weer in het stopcontact.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 19.319 beoordelingen