The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Thomas

Hoe maak ik een vriezer schoon?

Je moet je vriezer jaarlijks ontdooien. Hiermee verbeter je namelijk het koelvermogen en daarmee ook het energieverbruik van je vriezer. Wanneer het ijs uit je vriezer is, kun je hem ook direct grondig schoonmaken. Hieronder lees je hoe je dit aanpakt.

Samenvatting tips

Vriezer

Een schone vriezer ziet er niet alleen goed uit, je bespaart ook nog eens energie en je verlengt de levensduur van het apparaat. Bij het schoonmaken van een vriezer is het belangrijk dat je hem eerst uitzet en ontdooit. Daarna kan je aan de slag met het reinigen van de binnen- en buitenkant.

  • Stap 1: ontdooi de vriezer
  • Stap 2: maak een sopje
  • Stap 3: reinig de binnenkant
  • Stap 4: reinig de buitenkant

Stap 1: ontdooi de vriezer

Ontdooien vriezer

Voordat je je vriezer kunt schoonmaken, moet je hem eerst ontdooien. Haal je etenswaren uit de vriezer en bewaar ze tijdelijk in een koelbox of koeltas. Haal vervolgens de legplateaus en laden uit de vriezer. Hierna ontdooi je de vriezer zodat je kunt beginnen met schoonmaken. Zet de vriezer uit en verwijder de ijsvorming. Om extra snel te ontdooien kan je ook een ontdooispray gebruiken. Beschikt jouw vriezer over anti-ijsvorming zoals No Frost? Mooi, dan kan je snel door met de volgende stap.

Stap 2: maak een sopje

Schoonmaken vriezer

Maak een sopje met warm water en een beetje afwasmiddel of neutrale zeep. Dit sopje gebruik je voor zowel de binnenkant als de buitenkant. Gebruik geen schuurmiddel of een agressief schoonmaakmiddel. Hiermee kun je je vriezer namelijk beschadigen. Een alternatief voor je sopje is om een speciaal schoonmaakmiddel voor koelkasten en vriezers te gebruiken.

Stap 3: reinig de binnenkant

Binnenkant reinigen vriezer

Inmiddels is je vriezer ontdooid en kan het poetsen beginnen. Verwijder het dooiwater uit de vriezer. Sommige vriezers beschikken over een speciale opvangbak voor dooiwater. Wanneer dit voor jouw vriezer niet het geval is, gebruik je voor het dooiwater een spons. Neem de binnenkant van de vriezer af met het sopje en een zachte doek. Hierna neem je alles nog eens af met warm water. Maak de binnenkant vervolgens grondig droog. Zo blijft er geen vocht achter wat weer kan bevriezen.

Stap 4: reinig de buitenkant

Buitenkant vriezer reinigen

Nu de binnenkant schoon is, is de buitenkant aan de beurt. Poets alle vlekken en vingerafdrukken op de behuizing weg met een schone doek. Indien de condensor van je vriezer niet is afgedekt, maak je die stofvrij met een zachte borstel. De condensor is het zwarte rooster aan de achterkant van je vriezer en verzorgt de afvoer van warmte. Als er veel stof in zit, gaat dit ten koste van het koelvermogen en het energieverbruik van het apparaat.

Klaar!

Vriezer schoon

Je vriezer is nu weer helemaal vuil- en ijsvrij. Zet de draagplateaus, de laden en je diepvriesproducten weer op hun plek en zet hierna de vriezer weer aan. Voorkom ijsvorming in je vriezer door de deur niet onnodig open te laten en controleer altijd goed of hij gesloten is nadat je etenswaren eruit haalt. Zo hoef je hem voorlopig niet weer schoon te maken.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.684 beoordelingen