The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Tim

Welke verversingssnelheid kies je?

Als gamer is de verversingssnelheid van je scherm een belangrijk onderdeel van je game-ervaring. De refresh rate zorgt er namelijk voor dat je hectische shooters met veel visueel spektakel vloeiend afspeelt. Toch is het een technisch begrip. Kom je er niet helemaal uit, dan leg ik je graag uit wat het is, welke monitoren geschikt zijn voor games en waar je nog meer naar kijkt.

Wat is de refresh rate?

Refresh rate verversingssnelheid 60 Hz 120 Hz

Beeldschermen zoals monitoren laten stilstaande beelden heel snel achter elkaar zien. Daardoor creëert je monitor de illusie van bewegend beeld. Daarom verversen beeldschermen zich een bepaald aantal keer per seconde. Dit aantal heet de refresh rate, ofwel verversingssnelheid. Hoe sneller de refresh rate, hoe vloeiender je beelden worden weergegeven. Dit aantal wordt uitgedrukt in Hz (Hertz).

Welke refresh rates zijn er?

Er zijn verschillende monitoren met andere verversingssnelheden. Welke je nodig hebt, is afhankelijk van je eigen voorkeuren en wat voor soort games je speelt.

60Hz - geschikt voor films en eenvoudige games

Monitor 60 Hz Netflix films

60Hz is het gangbare aantal Hertz dat een monitor weergeeft. Met 60Hz speel je games en films af met een maximale framerate van 60 fps. Deze verversingsnelheid is redelijk vloeiend en geschikt voor films en eenvoudige games.

75Hz - films en eenvoudige games een stukje vloeiender

Monitor 75 Hz eenvoudige games

Monitoren met een 75Hz verversingssnelheid hebben vaak een ingebouwde technologie om de refresh rate te boosten. Daardoor geef je beelden weer in 75hz. Het verschil is minimaal en is per persoon afhankelijk. Een monitor met 75Hz geeft vergelijkbare resultaten voor games als een 60Hz monitor.

144Hz - weergave van snelle actiescènes in games

Gaming monitor 144 Hz verversingssnelheid refresh rate snel

144Hz is een verversingssnelheid die geschikt is voor de weergave van hele snelle en hectische beelden, bijvoorbeeld games. Zeker shooters of games met veel visuele effecten en actiescenes profiteren van deze verversingssnelheid. Bovendien reageer je sneller op de actie die in beeld verschijnt.

240Hz - supersnelle en realistische beeldweergave

Monitor 240 Hz refresh rate verversingssnelheid supersnel

Monitoren met een refresh rate van 240Hz geven je games weer in een razendsnel tempo. Hierdoor is deze refresh rate sneller dan de meeste gamers kunnen waarnemen. Gameplay ziet er daardoor net zo vloeiend en realistisch uit als echte bewegingen.

Wat is het verschil tussen refresh rate en framerate?

Als gamer zul je misschien de term framerate of fps zijn tegengekomen. De framerate is is het aantal keer per seconde dat je grafische kaart een beeld produceert en uitstuurt naar je beeldscherm. Een game die draait met een hoge framerate, zoals 60 fps of 120 fps speelt vloeiend. Hiervoor heeft je monitor wel een hoge verversingssnelheid nodig. Kies je voor een monitor met 144Hz, controleer of je videokaart krachtig genoeg is om van de hoge verversingssnelheid te profiteren.

Kortom, het verschil tussen refresh rate en framerate is het volgende:

  • De framerate is hoe vloeiend je videokaart beelden produceert.
  • De refreshrate (verversingssnelheid) is hoe vloeiend je monitor een videosignaal weergeeft die het van de videokaart ontvangt.

Waar let je nog meer op?

Videokaart Wil je genieten van vloeiende gameplay, dan zorg je naast een 144Hz monitor er ook voor dat je games in een hoge framerate draait. De framerate hangt er vanaf hoe krachtig je videokaart is.

Kabel Bovendien heb je een videokabel nodig met een van de volgende specificaties:

  • DisplayPort 1.2 (ondersteunt 144Hz in 1080p).
  • Dual-Link DVI (ondersteunt 144Hz in 2560 x 1600 resolutie). HDMI 1.4 zendt alleen 1080p video signalen door in 120Hz.

Optioneel: G-Sync en FreeSync G-Sync en FreeSync zijn technieken waarmee je storende beeldeffecten zoals tearing en stuttering voorkomt. Deze passen namelijk de verversingssnelheid automatisch aan op het videosignaal van je videokaart.

Tim
Artikel van:
Tim Monitorspecialist.

© 1999 - 2019 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,4 / 10 - 17.088 beoordelingen