The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Richard

Aan de slag met je NAS als personal cloud

Er zijn talloze clouddiensten waarin je jouw bestanden uploadt. Toch is een NAS een betere tegenhanger van een online cloud. Je bent namelijk helemaal de baas over je eigen bestanden, je NAS staat bij je thuis en je betaalt geen abonnementskosten. Ik leg je de voordelen uit van het gebruik van je NAS als persoonlijke cloud, en hoe dit werkt.

NAS of online clouddienst?

NAS of online clouddienst?

Een NAS is net zoals een online clouddienst zoals Dropbox en Google Drive een server, behalve dat je NAS bij jou thuis staat in plaats van een serverpark ver weg. Zo houd je al je bestanden in eigen beheer, en bepaal je zelf wat je deelt en met wie. Bovendien is je gehele mediacollectie altijd offline toegankelijk, in tegenstelling tot de servers van een clouddienst. Ook betaal je geen maandelijkse kosten, alleen de aanschafprijs van een interne harde schijf. En je NAS gebruikt net als Dropbox, Evernote en Google Drive ook handige apps om je bestanden te benaderen vanaf je smartphone, pc of smart tv.

Wat kun je met een NAS als cloud?

Gebruik je je NAS als persoonlijke cloud dan synchroniseert een bestand op elk apparaat. Dit betekent dat je een tekstbestand upload op je laptop, en later onderweg bewerkt via je smartphone. Aanpassingen zetten via het internet automatisch door naar elk apparaat dat verbonden is met je NAS. Tussendoor usb sticks of externe harde schijven aansluiten is daarmee verleden tijd. Bovendien deel je direct bestanden met anderen. Zo maak je een downloadlink of stuur je meteen een e-mail met daarin foto's op je NAS.

Smartphone en tablet

Smartphone en tablet

Apps

De meeste fabrikanten van NAS hebben een eigen app voor smartphones en tablets. Daarmee open je overal de bestanden die op je NAS staan. Thuis via wifi, of onderweg via je mobiele dataverbinding. Zo zie je in de app een overzichtelijk lijstje van je foto's, video's en tekstbestanden. Ben je verbonden met een wifi netwerk? Dan maakt de app ook meteen een back-up van de bestanden op je telefoon naar je NAS.

Computer of laptop

Computer en laptop

Via software, webbrowser of netwerkmap

Is de harde schijf van je laptop of computer bijna vol en wil je nog wel je mediacollectie of bestandsbibliotheek benaderen, dan bewaar je deze gewoon op je NAS. Zo staan deze niet op je pc opgeslagen, maar kun je er wel direct bij. Je doet dit via de vertrouwde mapjes van je Windows of Mac computer, via de browser van je NAS of met de cloud software van de fabrikant van je NAS. Zo bepaal je zelf hoe je jouw bestanden opent.

Smart tv en console

Smart TV

Films en series bekijken via DLNA

Bewaar je films, series en je foto's op je NAS, dan is dit ook meteen een cloud voor je smart tv en game console. Deze openen namelijk de mediabestanden die op je NAS staan. Je NAS zet daarmee een mediaserver op via DLNA. Dit is een techniek waarmee spelcomputers en televisies mediabestanden afspelen. Foto's van die ene vakantie of een gedownloade film bekijk je niet alleen op je laptop en telefoon, maar ook op het grote scherm van je tv.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.295 beoordelingen