The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Steven

Hoe kies je RAM geheugen voor je Windows pc?

Je computer is wel aan wat meer snelheid toe en daarom ben je op zoek naar nieuw RAM geheugen. Maar hoe weet je nou welk soort RAM geheugen geschikt is voor jouw desktop pc? Om jouw computer een goede update te geven, leggen we je uit waar je op let bij het kiezen van RAM geheugen voor je Windows pc.

RAM voor je Windows pc kiezen

Wil je RAM kiezen voor je Windows computer, dan zijn er veel factoren om rekening mee te houden. Stel jezelf daarom de volgende vragen:

  • Heb ik echt DIMM (Desktop) RAM nodig, of juist SODIMM (Laptop)?
  • Heb ik DDR4, DDR3 of DDR3L RAM nodig?
  • Welke kloksnelheid moet mijn RAM hebben?
  • Hoeveel RAM modules heb ik nodig?

DIMM vormfactor voor desktops

RAM geheugen uitbreiden

Voor RAM geheugen bestaan er 2 vormfactoren: DIMM en SODIMM. Voor een Windows computer heb je altijd DIMM geheugen nodig. De DIMM vormfactor is wat groter dan SODIMM en is speciaal gemaakt voor desktop pc's. De andere versie is compacter en daarom geschikt voor laptops. Dit is de eerste stap waar je op let in je keuze voor RAM geheugen voor je computer.

Heb ik DDR4 of DDR3 RAM nodig?

Crucial RAM geheugen

Er zijn momenteel 2 standaarden RAM geheugen verkrijgbaar: DDR3 en DDR4. Dit zegt iets over de snelheid van het geheugen en over de ondersteuning van het moederbord van de computer voor het RAM geheugen. DDR3 werkt namelijk niet met DDR4. Ondersteuning voor DDR3 RAM is voornamelijk in wat oudere pc's te vinden. Het snellere DDR4 werd geïntroduceerd in 2014 en is in de meeste desktops vanaf dat jaar te vinden.

Welke kloksnelheid moet mijn RAM hebben?

RGB RAM modules in dual channel modus

Ook de snelheid van het RAM geheugen speelt een rol in je keuze. Dit wordt de kloksnelheid genoemd en wordt uitgedrukt in Megahertz (MHz). Deze moet overeenkomen met de snelheid die het moederbord van de pc ondersteunt. Bijvoorbeeld: als je computer een RAM geheugen met een snelheid van 1600 MHz ondersteunt, heeft het geen zin om er geheugen van 2100 MHz in te plaatsen. Let er daarom altijd op dat deze snelheden overeenkomen.

Hoeveel RAM modules heb ik nodig?

Man installeert RAM in moederbord

Check als eerste hoeveel ruimte je voor extra geheugen hebt. De meeste desktops hebben plek voor 2, 3 of 4 geheugensloten waar een RAM module in past. Dit verschilt per pc. Sommige high-end modellen hebben zelfs 8 sloten. Als een pc 2 of meer sloten heeft, is er vaak maar één in gebruik. Dit kun je dus met een tweede (gelijksoortige) RAM module uitbreiden. Of meer, als je wilt.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.458 beoordelingen