The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Kevin

Hoe voorkom je scheerirritatie?

Bij de één komt het vaak voor, bij de ander praktisch nooit: een geïrriteerde huid na het scheren. En dat is ook niet gek. Als je je baard scheert worden de haartjes lichtelijk uit de huid getrokken en vervolgens afgeschoren. Dit is belastend voor de huid. Toch is scheerirritatie voor een groot deel te voorkomen.

1. Gebruik schoon materiaal

Afspoelen van een Braun scheerapparaat

Het belangrijkste is dat je met schoon materiaal werkt. Wanneer je scheerkop vies is, scheert het amper glad. Ten tweede vervuil je je huid, doordat oude huidschilfers en bacteriën vastkleven aan de oude scheerkop. Dit veroorzaakt rode vlekjes, scheerirritatie en puistjes na het scheren.

2. Trim je baard

Trimmen met een Philips baardtrimmer

Check voordat je gaat scheren altijd even hoe lang je baard is. Het is namelijk aan te raden om vooraf te trimmen. Als je namelijk gelijk met een scheerapparaat door lange baardharen gaat, kan het pijn doen of voor huidirritatie zorgen. Beschik je niet over een trimmer? Het helpt ook om je baard voorzichtig met een schaartje korter te maken.

3. Was je gezicht

Gezicht wassen voor het scheren

Voordat je gaat scheren was je je huid met warm water. Hierdoor gaan poriën openstaan en komen baardhaartjes direct omhoog. Het warme water maakt ze bovendien een stuk zachter. En hoe zachter de baardhaartjes, hoe gemakkelijker je ze afscheert. Verder zorgt het water voor een eerste beschermende laag op je huid.

4. Druk niet te hard

Druk niet te hard met het scheerapparaat op je huid

Zorg dat je nooit te veel druk op je huid uitoefent. Scheerapparaten beschikken over het algemeen over een flexibele kop die de contouren van je gezicht en kaaklijn volgt. Het is dus in geen enkel geval nodig om hard op je huid te drukken. Scheer jezelf verder nooit te lang op dezelfde plek. Dit veroorzaakt huidbeschadiging.

5. Verzorg je huid na afloop

Verzorg je huid na het scheren

Negeer je huid niet als je klaar bent met scheren. De nabehandeling is net zo belangrijk als het scheren zelf. Trek ingegroeide haartjes uit de huid en dep met een koude handdoek je gezicht af, zodat poriën sluiten en de huid weer kalmeert. Alcolholvrije aftershave of dagcrème is vervolgens een goede manier om de huid te hydrateren en zo de kans op irritatie te verkleinen.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.849 beoordelingen