The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Jeroen

Hoe stel ik mijn camera in bij sportfotografie?

Bij sportfotografie draait het allemaal om het vastleggen van het juiste moment. Of het nou gaat om het vastleggen van een raceauto of het fotograferen van een wereldgoal. Het moment is vaak in minder dan een seconde voorbij. Daarom heb je een snelle lens en camera nodig. Actiemomenten leg je vaak vast vanaf de zijlijn. Een objectief met veel zoom is daarom aan te raden. In dit artikel leg ik je uit waar je op moet letten bij sportfotografie.

Brandpuntsafstand

Brandpuntsafstand van 70 tot 200mm

Voor het maken van een sportfoto wordt vaak een telelens gebruikt. Dit zijn objectieven met een brandpuntsafstand van ongeveer 70-200mm en hoger. Dat komt omdat je veel kan inzoomen met deze lenzen. Daarnaast kun je ook een lens met een hoge vaste brandpuntsafstand kiezen van rond de 200mm. Deze kunnen alleen niet inzoomen. Je maakt ook met lagere brandpuntsafstanden sportfoto's. Je zoomt alleen minder in op een onderwerp. Als je dicht bij de actie kan komen dan maakt dit niet veel uit.

Beeldstabilisatie

Beeldstabilisatie gaat bewegingsonscherpte tegen

Je draait tijdens het maken van actiefoto's vaak mee met je onderwerp. Het is aan te raden om een lens met beeldstabilisatie te kiezen. Dit gaat bewegingsonscherpte tegen. Hierdoor kun je makkelijker foto's uit de hand maken.

Sluitertijd

Korte sluitertijd om actie te bevriezen

Om het juiste moment vast te leggen moet je het kunnen bevriezen. Dit doe je door een korte sluitertijd in te stellen op je camera. Hoe sneller, hoe beter. Staat je sluitertijd niet hoog genoeg dan krijg je een bewogen en wazige foto.

Diafragma

Diafragma opening

Om een actiemoment vast te leggen is een 'snelle' lens nodig. Denk hierbij aan een f getal van 2.8. Hoe groter je diafragma, hoe meer licht er op de sensor valt, hoe sneller je sluitertijd wordt.

Autofocus

Autofocus automatisch scherpstellen

Autofocus is onmisbaar bij sportfotografie. Dit zorgt er voor dat je een snel bewegend onderwerp scherp in beeld kan houden en volgen. Tijdens een actiemoment handmatig scherpstellen is namelijk moeilijk. Je hebt vaak geen tijd om dit te doen.

Gebruik de burst modus op je camera

Burst modus

Maak zoveel mogelijk foto's. Bij sporten zoals Formule 1 en voetbal gaat alles heel snel. Je kan hierdoor niet gemakkelijk 1 moment uitkiezen waarop je foto het mooist uitkomt. Daarom is het handig om de burst modus op je camera te gebruiken. Deze maakt in een korte tijd een hele reeks foto's achter elkaar. Je kan achteraf kijken welke foto het beste is geworden. Vergeet niet genoeg geheugenkaarten mee te nemen.

Gebruik een statief

Statief gebruiken

Een tripod met een hoog draagvermogen en een brede spreidstand is aan te raden als je gaat fotograferen vanaf 1 plek. Wil je mobieler zijn in het kiezen van een standpunt, dan kun je ook een stevige monopod gebruiken. Daarnaast is een soepel te draaien statiefkop een grote hulp in het volgen van een snel bewegend onderwerp. Het handigst hiervoor is een gimbalhoofd. Deze statiefkoppen kunnen vloeiend en snel horizontaal en verticaal worden bijgedraaid.

Verken de omgeving

Verken de omgeving

Sporten gebeurt vaak op locatie. Het is daarom belangrijk dat je voor het maken van een sportfoto bepaalt waar je gaat staan. Onderzoek je omgeving. Kijk wat de beste plek is waar je een mooi moment kan vastleggen. Probeer daarnaast ook te spelen met je compositie. Hoewel bij de meeste foto's een rechte horizon mooi is, is het bij sportfoto's vaak spannender om een foto bijvoorbeeld schuin te maken.

Jeroen
Artikel van:
Jeroen
Camera specialist.

© 1999 - 2018 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 33.833 beoordelingen