The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Nadie

Hoe kies je een stofzuiger met zak?

Je weet dat je een traditionele stofzuiger met zak zoekt, maar nog niet welke precies. Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten bij het uitkiezen van jouw nieuwe stofzuiger met zak. In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten bij het zoeken naar de beste stofzuiger met zak voor jou.

Stofzuigers met zak

Stofzuigers met zak

Iets wat alle stofzuigers met zak gemeen hebben: ze vangen stof en vuil op in een stofzuigerzak. Voor de rest zijn er diverse eigenschappen die de stofzuigers van elkaar onderscheiden. Let op de volgende dingen wanneer je op zoek gaat naar jouw stofzuiger met zak:

  • Vloertype
  • Allergieën
  • Gewicht en wendbaarheid
  • Geluidsniveau
  • Dierenharen
  • Schoonmaakresultaat

Houten vloer, harde vloer of tapijt?

Houten vloer stofzuigen

Wanneer je een mooie houten vloer in je huis hebt liggen, wil je deze natuurlijk niet beschadigen. Een parketborstel is dan een noodzaak. Deze heeft een zachte borstel zodat je de vloer beschermt tegen krassen. Overige harde vloeren zoals tegels of een gietvloer stofzuig je met een combiborstel, dit is de meest gangbare borstel bij een stofzuiger. Heb je veel tapijt in huis of viervoeters rondlopen? Dan mag een turboborstel niet ontbreken.

Allergieën

Stofzuigers bij allergieën

De stofzak van een stofzuiger dient niet alleen als opvang, maar ook als een extra filter. Hierdoor is de heruitstoot van stof laag, en is een stofzuiger met zak prettiger voor mensen met allergieën. Maar wij vinden een stofzuiger pas geschikt voor mensen met allergieën als er een juiste uitblaasfilter in zit. Dit moet dan minstens een HEPA 13-filter zijn. Dit is een speciale filter die fijne stofdeeltjes uit de lucht filtert en zo de uitblaaslucht schoon houdt.

Gewicht en wendbaarheid

Wendbaarheid stofzuiger

Woon je in een huis met meerdere verdiepingen, dan is het fijn als jouw stofzuiger geen ton weegt. Een lichte stofzuiger neem je gemakkelijker mee de trap op én hij rijdt ook soepeler achter je aan. Niet alleen het gewicht van een stofzuiger met zak bepaalt de wendbaarheid. De wielen en de vorm spelen ook een grote rol.

Geluid

Stille stofzuiger

Heb je een baby die je niet wilt wekken wanneer hij of zij overdag een dutje doet? Dan biedt een stille stofzuiger uitkomst. Dan stofzuig je zonder zorgen de benedenverdieping wanneer de kleine boven slaapt. Maar er zijn ook stofzuigers die zo luid zijn dat je de telefoon niet meer hoort afgaan wanneer je aan het schoonmaken bent. Wanneer je het belangrijk vindt om geen last te hebben van het lawaai van de stofzuiger, is het dus slim om een stofzuiger met een laag geluidsniveau aan te schaffen.

Dierenharen

Huisdieren en stofzuigen

Een stofzuiger met zak biedt uitkomst wanneer je huisdieren hebt. De stofzak houdt dierenharen beter bij elkaar. En het weggooien van de stofzak is een hygiënischer klusje dan het legen van een stofbak. Bovendien dient de stofzuigerzak ook als extra filter. Hierdoor blijven geurtjes in de stofzak en gaan ze niet met de uitblaaslucht mee terug de kamer in. Zorg er wel voor dat je ook de juiste accessoires bij jouw stofzuiger hebt. Zoals een mini turboborstel die gemakkelijk dierenharen van de meubels of de traptreden verwijdert.

Schoonmaakresultaat

Zuigkracht stofzuigers

Of jouw vloeren na het stofzuigen ook daadwerkelijk schoon zijn, heeft alles te maken met de zuigkracht van een stofzuiger. Hoe dat precies zit, lees je in ons adviesartikel over zuigkwaliteit. De zuigkracht wordt beoordeeld aan de hand van meerdere eigenschappen. Deze eigenschappen zijn ook nog eens per type stofzuiger verschillend, want we willen niet stofzuigers met zak, zonder zak en steelstofzuigers met elkaar vergelijken.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 22.207 beoordelingen