The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Nadie

Advies over stoomstrijkijzers

Een stoomstrijkijzer is compact van formaat en licht van gewicht. Het waterreservoir van een stoomstrijkijzer is relatief klein, hierdoor is dit type strijkijzer geschikt voor het strijken van kleine hoeveelheden wasgoed. Stoomstrijkijzers zijn er in verschillende soorten en maten. Welke het beste bij jouw gebruiksbehoeften past is afhankelijk van verschillende factoren. In dit artikel vertel ik wat deze factoren zijn.

1. Wil jij snel klaar zijn met de strijkklus?

Snel klaar stoomstrijkijzer

Komt er een grote hoeveelheid stoom uit de strijkzool, dan verdwijnen kreukels extra snel. De stoom dringt namelijk tot diep in de vezels van jouw kleding door, en laat kreukels zo vliegensvlug verdwijnen. Is de stoomproductie hoog genoeg, dan strijk je jouw kleding zelfs maar aan 1 kant voor een kreukvrij resultaat. Zo ga jij extra snel door die stapel strijkgoed heen. Bij een stoomstrijkijzer spreken we van een hoge continue stoomproductie bij minimaal 50 gram stoom per minuut.

2. Wat te doen bij hardnekkige kreukels?

Hardnekkige kreukel stoomstrijkijzer

Moet je meerdere keren over een plek heen strijken voor een glad resultaat? Dan heb je te maken met een hardnekkige kreukel. De standaard stoomproductie is te laag om diep door te dringen in de vezels van de stof. Hierdoor verdwijnt de kreukel niet direct. Je hebt dan een strijkijzers nodig met een krachtige stoomstoot. Wij noemen een stoomstoot krachtig vanaf 150 gram per minuut.

3. Strijk je regelmatig overhemden?

Overhemden stoomstrijkijzers

Heb je een t-shirt nog wel in een paar minuten glad gestreken, een overhemd is een heel ander verhaal. Om het strijken van overhemden gemakkelijker te maken zijn er stoomstrijkijzers met een stoomtip. Dit betekent dat de stoom zelfs uit de uiterste punt van het stoomstrijkijzer komt. Hierdoor zijn bijvoorbeeld de plekken tussen de knopen van een overhemd veel beter glad te strijken. Ook helpt de stoomtip bij het glad strijken van de boorden van het overhemd.

4. Strijk je wel eens kwetsbare stoffen?

Verticaal stomen strijkijzers

Er zijn stoffen die moeilijk te strijken zijn, denk bijvoorbeeld aan zijde of chiffon. Om zeker te zijn van een kreukvrij resultaat zonder beschadiging van de stof, is het aan te raden deze stoffen te stomen. Je strijkt dus niet met de hitte van de strijkzool, maar met hete stoom die onschadelijk is voor elk materiaal. Zitten er bij jou vaak kledingstukken van kwetsbare materialen bij het strijkgoed, kies dan voor een strijkijzer dat verticaal te gebruiken is.

5. Wil je veel bewegingsvrijheid?

Stoomstrijkijzers zonder snoer

Wanneer je tijdens het strijken geen last wilt hebben van het snoer of geen stopcontact in de buurt hebt, kies je voor een strijkijzer met een extra lang snoer. Met een snoer van 2 meter of langer kom je een heel eind. Of ga voor een draadloos strijkijzer. Dan maakt het niet uit waar in de kamer je de strijkplank neerzet en strijk je probleemloos op elke plek in huis, zonder afhankelijk te zijn van een stopcontact.

6. Hoe onderhoud je het stoomstrijkijzer?

Onderhoud stoomstrijkijzer

Een stoomstrijkijzer vul je met water en in water zit kalk. Hierdoor is het belangrijk je strijkijzer goed te onderhouden. Op die manier voorkom je het ontstaan van kalkaanslag in het strijkijzer en vlekken op je kleding. Om het jou zo gemakkelijk mogelijk te maken zijn er stoomstrijkijzers met verschillende anti-kalksystemen. Wil je meer weten over verschillende anti-kalksystemen en hoe je kalkvorming het beste kunt voorkomen? Lees dan de adviespagina.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.766 beoordelingen