The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Sanne

Tips voor het maken van de beste straatfoto

Tijdens een citytrip of vakantie wil je ook het straatleven op de foto zetten. Hoe je dit doet, lees je in dit artikel. Aan de hand van handige tips maak jij de mooiste straatfoto die niet zal misstaan aan de muur in je woonkamer.

Tip 1: ken de regels en wetten

regels en wetten

In principe mag je vrij fotograferen op straat en in openbare ruimtes. Ga je een gebouw binnen, dan houd je je aan de huisregels. Bij het publiceren van straatfoto's waar personen opstaan, wordt de zaak wat ingewikkelder. Iemand kan bezwaar aantekenen tegen de publicatie. Bedenk daarom eerst welke mogelijke bezwaren er eventueel zijn voor de afgebeelde persoon. Meestal komt het er op neer dat je de foto gewoon kunt publiceren. Vraag bij twijfel altijd om toestemming.

Tip 2: kies voor de juiste kleur

Juiste kleur kiezen

De kleur van de foto laat je afhangen van de sfeer van het beeld. Als je een straat fotografeert met vrolijke eetkraampjes, laat je natuurlijk zoveel mogelijk kleur zien. Een gekleurde muur of bont gekleurde mensen betrek je er dan ook bij. Bij een stoere straatfoto kies je voor zwart-wit. De foto krijgt hierdoor meer karakter. Fotografen die vaker bewerkingsprogramma's gebruiken, fotograferen eerst in kleur en bepalen later of een zwart-witfoto toch niet mooier is.

Tip 3: loop eerst wat rond

Loop eerst rond

Kijk voor je de foto maakt eerst eens goed rond in de straat. Welke verhalen worden er verteld? Ga op zoek naar een manier om zo veel mogelijk karakter te laten zien van de locatie. Ook bijzondere contrasten maken het beeld interessant. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verschil tussen arm en rijk of jong en oud. Speur de straat ook af naar leuke details. Dit kan toffe graffiti zijn op een muur of een mooie vogel op een dakrand.

Tip 4: wees flexibel

Flexibel zijn

Een straatbeeld verandert meestal elke minuut. Verkeer raast voorbij en elke keer lopen er andere mensen langs. Daarnaast zorgt het weer soms ook voor grote veranderingen. Bij het maken van straatfoto's moet je je daarom altijd flexibel opstellen. Ga niet te gefixeerd te werk, laat je vooral verrassen door deze factoren. Sta open voor de veranderingen die je ziet en maak er gebruik van in je foto's.

Tip 5: creëer een interessante compositie

Interessante compositie

Met de juiste compositie wordt je foto een stuk aantrekkelijker om naar te kijken. Een doorkijkje is een handige truc voor het creëren van een interessante compositie. Kijk bijvoorbeeld vanuit een steegje naar de straat die je wilt fotograferen. Of fotografeer vanaf de overkant van de straat het interieur van een gezellig café. Maak daarnaast gebruik van kijklijnen om de focus op een

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 22.113 beoordelingen