The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Sanne

Tips voor het maken van een symmetrische architectuurfoto

Je ziet het vaak: symmetrische architectuurfotografie. Je wilt dit trucje zelf ook graag toepassen. Al heb je geen idee hoe. In dit artikel vind je een aantal handige tips. Zo ga jij vol vertrouwen op pad om een mooie symmetrische architectuurfoto te maken.

Tip 1: gebruik het raster op je camera

Raster gebruiken

Het is met het blote oog moeilijk te bepalen of iets helemaal symmetrisch is. In de meeste digitale camera’s zit een handig beeldraster ingebouwd. Je vindt dit raster op het display van je camera of via de zoeker. Hiermee bepaal je heel precies het midden van het beeld. En de lijnen helpen je bij het perfectioneren van de symmetrie in je beeld. Zo zorg je ervoor dat op de gespiegelde punten precies hetzelfde te zien is.

Tip 2: laat genoeg ruimte over in het beeld

Ruimte overlaten

Vind je het alsnog lastig om ter plekke te bepalen of je beeld symmetrisch is? Geen paniek, achteraf pas je dit gemakkelijk aan. Maar dan moet het kader niet te krap zijn voor je foto. Als je rondom het gebouw genoeg ruimte overlaat, heb je meer vrijheden bij de nabewerking. Zo zet je de foto recht of haal je er wat randjes vanaf zonder iets weg te hoeven snijden van het gebouw.

Tip 3: experimenteer met het perspectief

Experimenteren met perspectief

Er is veel meer symmetrie in architectuur te zien dan je in eerste instantie zou denken. Het ligt er heel erg aan vanuit wat voor hoek je het gebouw bekijkt. Maak vooral een rondje rondom het gebouw of bekijk het onderwerp eens van onderaf en bepaal wat je ziet. Wat ook helpt is om het bouwwerk van een afstandje te bekijken. Op deze manier ontdek je gemakkelijker welke hoek interessant is.

Tip 4: ga op zoek naar handzame details

Details

Speur het gebouw voor je een foto maakt eerst goed af naar interessante details. Deze details kunnen je helpen bij het versterken van de symmetrie van het gebouw. Denk hierbij bijvoorbeeld aan 2 vlaggen of lantaarnpalen op dezelfde afstand tot het gebouw. Spiegelbeeld zorgt natuurlijk altijd voor de mooiste vorm van symmetrie. Kijk of er water in de buurt is. Misschien zie je in een fonteintje of desnoods een regenplas een reflectie waarmee je een perfecte symmetrische foto creëert.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 19.220 beoordelingen