The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Eva

Wat kan ik verwachten van een goedkope smartphone?

Goedkope smartphones hebben steeds meer functionaliteiten. Hoe blijven ze dan toch goedkoop? Natuurlijk lever je ergens op kwaliteit in. De vraag is: waar wil je kwaliteit inleveren? En zijn er ook positieve kanten? Lees hier wat een lage prijs in de praktijk betekent voor 5 specificaties van een smartphone.

1. Een minder scherp beeldscherm

Beeldscherm smartphone

De resolutie van het beeldscherm is bij goedkope telefoons lager dan bij duurdere modellen. Vooral de pixeldichtheid (PPI, oftewel pixels per inch) speelt een belangrijke rol. Hoe hoger de PPI, hoe scherper het scherm. Gebruik jij je smartphone voor het bekijken van films of het spelen van zware games? Dan wil je op de PPI geen concessies doen. Wil je vooral whatsappen, je Facebook tijdlijn bekijken en af en toe muziek luisteren? Dan is de pixeldichtheid voor jou niet zo belangrijk.

2. Een minder goede camera

Goedkope smartphone camera

Een goedkope telefoon betekent ook een eenvoudige camera. Dat vertaalt zich niet per definitie in minder megapixels, maar toch merk je aan de kwaliteit van de foto dat de camera eenvoudiger is. Goedkope smartphones hebben vaak geen optische beeldstabilisatie; een functie die ervoor zorgt dat foto's ondanks bewegingen met het toestel toch scherp zijn. Ook de lichtgevoeligheid is minder. Wat betekent dat in de praktijk? De beste foto's maak je overdag op een licht bewolkte dag en van redelijk onbewogen onderwerpen.

3. Een minder snelle processor

Processor smartphone

De processor is de rekenkundige kern van je smartphone. De snelheid van de processor bepaalt voor een groot deel hoe snel jouw smartphone is. Goedkope telefoons hebben meestal een minder snelle processor. Merk je hier in de praktijk veel van? Dat ligt eraan. Ben je een fanatiek gamer of bekijk je veel filmpjes op je smartphone, dan ga je je waarschijnlijk ergeren aan de beperkte snelheid van de processor. Check je vooral je social media en bel je met bekenden, dan is ook een minder snelle processor prima voor jou.

4. Minder sterk materiaal

Materiaal smartphone

Wanneer je een goedkope smartphone koopt, moet je niet de duurste materialen verwachten. Dit betekent niet dat de keuze voor goedkope materialen ten koste gaat van de bouwkwaliteit. Het betekent wel dat hij niet zal bestaan uit hoogwaardig geslepen aluminium en glas. Goedkope smartphones hebben vrijwel altijd een behuizing van kunststof, dat minder goed tegen een stootje kan dan metaal. Je ziet en voelt het verschil in materiaalgebruik dus zeker. De vraag is of je dit een probleem vindt.

5. Een langere batterijduur

Accuduur smartphone

Omdat een aantal specificaties - zoals de schermresolutie - van een goedkope smartphone minder goed zijn, krijgt de batterijduur de mogelijkheid om uit te blinken. Deze mindere specificaties vragen namelijk minder van je batterij, waardoor deze het langer volhoudt. Zo geniet jij uren- of zelfs dagenlang van je smartphone, zonder deze op te laden.

Conclusie

Heb je een beeld van welke smartphone het beste bij jouw gebruik past? Bekijk dan ons assortiment smartphones en filter op de specificaties die jij belangrijk vindt.

Eva
Artikel van:
Eva Telefoonspecialist.


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 22.192 beoordelingen