The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Laurence

Tips na aankoop van je beamer

Je wilt natuurlijk zo lang en veel mogelijk plezier beleven aan je nieuwe beamer. Daarom hebben we een aantal handige tips verzameld. Hiermee verleng je de levensduur van je beamer en creëer je de ideale kijkopstelling.

6 tips na aankoop van je beamer

  • Tip 1: trek de stekker niet uit het stopcontact.
  • Tip 2: houd ruimte vrij.
  • Tip 3: voorkom geluidsoverlast.
  • Tip 4: bereken de beste plaatsing met de projectieverhouding.
  • Tip 5: kies een lange stroomkabel voor plafondmontage.
  • Tip 6: gebruik een HDMI kabel.

Tip 1: trek de stekker niet uit het stopcontact

Een beamer heeft tijd nodig om af te koelen wanneer je hem uitzet. Dit doet hij door de ventilator snel te laten draaien. Haal de stroom er niet af terwijl de beamer afkoelt, want dan heb je kans op oververhitting. Druk in plaats hiervan op de uit- of standbyknop. Je vindt deze knop op het apparaat of op de meegeleverde afstandsbediening.

Tip 2: houd ruimte vrij

Een ander manier om oververhitting te voorkomen, is door te zorgen dat de beamer genoeg ruimte heeft om warmte af te voeren. Houd minimaal 10 centimeter vrij aan alle kanten en zet hem niet in een afgesloten, diepe of te krappe kast.

Tip 3: voorkom geluidsoverlast

Plaats de beamer niet bij je oren

Een beamer heeft een ventilator die geluid maakt. Het geluidsniveau is te vergelijken met dat van een moderne koelkast. Mogelijk verstoort dit je kijkervaring. Plaats de beamer daarom niet te dicht bij je oren of sluit een losse speakerset aan die het geluid van je beamer overstemt.

Tip 4: bereken de beste plaatsing

Met de projectieverhouding bereken je de ideale plaatsingsafstand, zodat je zeker weet dat het beeld scherp is. Beamers met een verhouding van 1,5:1 plaats je bijvoorbeeld 1,5 meter van het scherm om een beeld van 1 meter breedte projecteren. Dit staat gelijk aan een schermdiagonaal van 45 inch. Als je de beamer op 3 meter afstand plaatst, dan verdubbel je het projectieformaat. Heeft de beamer een variabele projectieafstand, zoals 1,5-2:1? Dit betekent dat de beamer een zoomfunctie heeft. Hiermee verander pas je de projectiegrootte een beetje aan zonder de beamer te verplaatsen.

Tip 5: kies een lange stroomkabel voor plafondmontage

Korte stroomkabel

De stroomkabel van de meeste beamer is slechts 1 meter lang. Hang je de beamer op aan het plafond? Dan heb je waarschijnlijk een langere kabel of een stekkerdoos nodig. Werk je liever niet met lange kabels en stekkerdozen? Sluit dan via een draadloze extender de beamer op je apparaat aan.

Tip 6: gebruik een HDMI kabel

Gebruik een HDMI kabel

Je gebruikt een HDMI kabel om een Blu-ray speler, spelcomputer of digitale decoder aan te sluiten. Heb je een kabel nodig die 7 meter of langer is, kies er dan één van een hoge kwaliteit. Zo weet je zeker dat de beeldsignalen geen last hebben van kwaliteitsverlies.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.573 beoordelingen