The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Sanne

5 tips voor het maken van de beste foto met fel zonlicht

Tijdens je vakantie op een zonnige bestemming wil je natuurlijk ook midden op de dag foto's maken. Helaas is op dit moment van de dag het zonlicht erg fel. Hierdoor wordt dat mooie beeld van het strand soms verstoord. In dit artikel vind je 5 tips die je helpen bij het maken van de beste foto met fel zonlicht.

Tip 1: zet de flitser aan bij het fotograferen

Flitser aanzetten

Als je midden op de dag fotografeert, heb je te maken met een zon die recht boven je hangt. Hierdoor werpt de zomerse zon korte schaduwen op de onderwerpen in je foto. Bij portretfotografie is dit erg onhandig. Er ontstaan namelijk meestal onder de neus, kin en soms bij de ogen schaduwen in het gezicht. Door te flitsen voeg je een beetje licht toe aan de foto waarmee je dit voorkomt. Let wel: een gezicht zonder schaduw oogt snel 'plat'.

Tip 2: laat het felle licht reflecteren

Laat licht reflecteren

Het contrast tussen donkere en lichte plekken is door het felle zonlicht erg groot. Dit levert ook harde schaduwen op. Je hebt niet per se een flitser nodig om deze schaduwen zachter te maken. Een wit vlak, zoals een wit doek, helpt hier ook bij. Houd het doek achter de camera en voor het onderwerp zodat de foto extra wordt belicht. Een witte muur werkt ook. Zorg ervoor dat de zon via de muur precies op het onderwerp terechtkomt.

Tip 3: neem een foto in de schaduw

Foto in de schaduw

Hoewel het niet logisch lijkt, helpt het ook om in de schaduw te gaan staan. Omdat de zon zo fel schijnt in de zomer, is er zelfs nog voldoende licht in de schaduw. Dit komt omdat het zonlicht door de omgeving wordt weerkaatst en ook op de schaduwplekken terechtkomt. Vooral in een steegje met witte muren is veel licht. Dit is vaak zelfs nog mooier dan het intense witte licht van het directe zonlicht.

Tip 4: maak gebruik van zwart-wit fotografie

Zwart-wit foto's gebruiken

Helpt het flitsen en reflecteren van het licht niet? Probeer dan eens foto's te maken in zwart-wit. Zwart-wit fotografie werkt zelfs vaak beter bij fel zonlicht. De contrasten tussen licht en donker worden door fel zonlicht namelijk versterkt. Een heldere lucht ziet er in een zwart-wit foto vaak heftiger uit waardoor je foto een dramatisch effect krijgt. Hetzelfde geldt voor portretfotografie. Een gezicht dat door de zon wordt verlicht, wordt veel sprekender in zwart-wit.

Tip 5: gebruik handige accessoires

Accessoires gebruiken

Er zijn ook handige accessoires beschikbaar die voorkomen dat je te veel last krijgt van het felle zonlicht. Door een zonnekap op je lens te bevestigen voorkom je dat er te veel licht op de lens valt. Eigenlijk werkt het als een parasol voor je lens. Daarnaast is een polarisatiefilter ook erg handig bij fel zonlicht. Met dit filter voorkom je dat ongewenste reflecties en schitteringen je beeld verstoren. Zo blijft het natuurlijke licht-donkercontrast behouden in je foto.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 22.156 beoordelingen