The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Kasper

Wat kun je met de usb C aansluitingen van Macbook?

De nieuwste generatie van Apple MacBook is uitgerust met usb C Thunderbolt 3 poorten. Zo heeft MacBook Air er 2 en zijn MacBook Pro 13, 15 en 16 inch voorzien van maar liefst 4 usb C Thunderbolt 3 poorten. Wat kan je eigenlijk precies met deze Thunderbolt 3 usb C poorten op je MacBook? Dat lees je in dit artikel.

Wat is Thunderbolt 3?

Thunderbolt 3 vind je terug in onder andere docking stations, monitoren en overige apparaten. Enkel via een usb C poort wordt de technologie ondersteund op dit moment. Met een snelheid van 40Gbps is Thunderbolt 3 tot wel 4 keer sneller dan voorganger Thunderbolt 2. Door deze hoge overdrachtsnelheid heeft een Thunderbolt 3 ingang een hoop mogelijkheden. We zetten ze voor je op een rijtje.

1. Data overzetten

Roze MacBook met Roze externe harde schijf.

Net als via een reguliere usb poort gebruik je de Thunderbolt 3 poort van jouw MacBook om data over te zetten naar een ander apparaat. Zelfs bestanden van enkele gigabytes zijn binnen enkele seconden overgezet. Ook zet je een 4K film binnen 30 seconden over. Data overzetten ging nog nooit zo snel met MacBook via Thunderbolt 3. Zorg wel dat jouw harde schijf ook Thunderbolt 3 ondersteunt.

2. Apparaten opladen

usb C hub aan MacBook.

Dankzij Thunderbolt 3 kan de poort op jouw MacBook in 2 richtingen gebruikt worden om op te laden. Dit wil zeggen dat een extern apparaat kan worden opgeladen via de ingang, maar dat een extern apparaat jouw MacBook ook kan opladen. En wil je MacBook aansluiten op een docking station, dan heb je niet alleen meer poorten tot jouw beschikking, maar wordt je MacBook ook opgeladen.

3. Ondersteuning van externe monitoren

MacBook op bureau met extern beeldscherm. Tijd is weergegeven op MacBook en beeldscherm.

Omdat Thunderbolt 3 snelheden tot 40Gbps ondersteunt, is het mogelijk om extra schermen aan te sluiten om jouw werkruimte te vergroten. Zo kan je tot wel 2 4K monitoren aansluiten op jouw MacBook terwijl de verversingssnelheid 60Hz blijft. Foto's bewerken doe je zo in een 4K resolutie zonder dat je last hebt van haperend beeld. Voor nog scherper beeld heb je ook de mogelijkheid om een 5K monitor aan te sluiten.

Adapters

usb C hub adapter aan MacBook.

Het voordeel van Thunderbolt 3 is dat de poort niet enkel werkt met usb C apparaten, maar ook met andere aansluitingen. Denk aan DisplayPort, HDMI of VGA: het werkt allemaal via Thunderbolt 3. Wel is het zo dat je een aparte adapter nodig hebt om jouw MacBook aan te sluiten op één van deze poorten. Dit is ook direct het nadeel van Thunderbolt 3: hoewel verschillende aansluitingen ondersteund worden, heb je wel aparte adapters nodig om verbinding te maken.

Conclusie

De usb C aansluitingen op jouw MacBook ondersteunen Thunderbolt 3, wat wil zeggen dat je via de aansluitingen snel data overdraagt, externe apparaten aansluit en zelfs jouw Apple MacBook oplaadt. Helaas is het zo dat veel apparaten (nog) geen usb C ingang hebben, waardoor een aparte adapter vereist is om verbinding te maken met het apparaat in kwestie. Gelukkig ondersteunt Thunderbolt 3 wel allerlei soorten aansluitingen, zoals DisplayPort, HDMI en VGA.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,2 / 10 - 17.310 beoordelingen