The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Lucinda

Het verschil tussen docks, converters en usb hubs

Docking stations, kabel converters en usb hubs overlappen elkaar in functie en uiterlijk. Het is dan ook niet zo gek dat ze regelmatig met elkaar worden verward. In dit artikel leg ik uit wat deze 3 producttypes precies zijn en voor welke situatie ze het meest geschikt zijn.

Wat is het?

Docking station

Wat is een docking station?

Een docking station is een werkstation waar je een laptop in vastklikt. Daarnaast zijn kabel converters die netstroom nodig hebben ook docking stations. Docking stations hebben veel poorten zijn groter dan usb hubs en kabel converters. Ze zijn de verbindende schakel om al jouw apparatuur bij je werkplek met elkaar te verbinden.

Kabel converter

Wat is een kabel converter?

Een kabel converter zet het ene signaal om naar het andere signaal (zoals videosignaal) en heeft geen netstroom nodig. In principe zijn het alle kabels met 2 verschillende aansluitingen, zoals een usb c naar hdmi kabel. Ze kunnen ook één of 2 mannelijke connectors hebben en meerdere vrouwelijke connectors, waardoor ze eruit zien als een hub met verschillende poorten. Het verschil met een hub is dan het feit dat ze ook ander signaal doorgeven dan usb signaal.

Usb hub

Wat is een usb hub?

Een usb hub breidt het aantal usb poorten van jouw laptop of pc uit. Er bestaan usb hubs met enkel usb a poorten, maar er zijn ook varianten met een mix van usb a en usb c poorten. Daarbinnen is er nog variatie qua usb versies, zoals usb 2.0 of usb 3.0. Naast usb poorten kan een hub één andere poort hebben: een ethernet poort voor een bekabelde internetverbinding.

Wanneer gebruik je een docking station?

Gebruik docking station

Wanneer je een werkplek met een laptop hebt, is een docking station de oplossing. Hierop sluit je jouw monitor(en) en laptop aan. Daarnaast is er plek voor al jouw randapparatuur, zoals je muis, usb stick en toetsenbord. Het enige wat je ‘s ochtends vastklikt is jouw laptop; alle aangesloten apparatuur is automatisch gekoppeld. Zo ga je direct aan de slag met het checken van jouw inbox en agenda.

Wanneer gebruik je een kabel converter?

Gebruik kabel converter

Een kabel converter heeft een compact formaat en is daarom een oplossing voor flexwerkers en mensen die regelmatig presentaties op verschillende locaties geven. Kabel converters stop je dan ook gemakkelijk in je tas. Wanneer je op locatie bent, verbind je jouw laptop met een beamer of monitor en ga je bijvoorbeeld aan de slag met je presentatie of werkoverleg.

Wanneer gebruik je een usb hub?

Gebruik usb hub

Als je randapparatuur op je laptop of pc wil aansluiten, maar je niet genoeg (of niet de juiste) poorten beschikbaar hebt, biedt een usb hub de oplossing. Je levert één usb poort op je laptop of pc in, maar krijgt er meerdere voor terug. Zo heb je altijd ruimte om al jouw randapparatuur, zoals je muis en toetsenbord, aan te sluiten. Daarnaast gebruik je een usb hub met netwerkpoort voor een bekabelde internetverbinding op een laptop zonder ethernet poort.

Lucinda
Artikel van:
Lucinda IT accessoires specialist.


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.295 beoordelingen