The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Lieze

Vrieskast: wat bespaart A+++ vs. A+?

Met een energiezuinige A+++ vrieskast in plaats van een A+ bespaar je gemiddeld dezelfde CO2-uitstoot als dat je 4,5 jaar lang niet zou douchen. Naast dat je het milieu CO2-uitstoot bespaart, verdien jij een extra zakcentje. Uiteindelijk ben je voor een energiezuinige vrieskast gemiddeld € 148,-. minder kwijt.

Voor het milieu

Douchekop

A+++ bespaart de CO2-uitstoot van 4,5 jaar douchen

Kies je voor een A+++ vrieskast in plaats van een A+, dan bespaar je het milieu gemiddeld 955 kilogram aan CO2-uitstoot. Ter vergelijking: een Nederlander met een gemiddeld douchegebruik is verantwoordelijk voor de CO2-uitstoot van 200 kilogram per jaar. Kies voor een energiezuinige vrieskast en je bespaart dezelfde hoeveelheid CO2 als wat je bespaart met 4,5 jaar niet douchen. Deze vergelijking is gemaakt op basis van de gemiddelde levensduur van een vriezer: 18 jaar.

Bomen CO2-uitstoot

A+ kost 48 bomen een jaar groeien

Een niet-zuinige A+ vrieskast verbruikt gedurende zijn levensduur van 18 jaar gemiddeld 1.469 kWh energie meer dan een energiezuinig model. Dit verbruik staat gelijk aan 955 kilogram CO2-uitstoot. Om deze extra CO2 uit de lucht te verwijderen, moeten 48 bomen een jaar lang groeien. Deze vergelijking geldt alleen als je thuis grijze stroom hebt. Groene stroom, opgewekt door zonnepanelen en windmolens, heeft geen CO2-voetafdruk.

Voor jou

Besparing A+++ vrieskast

A+++ bespaart € 148,-

Ondanks de hogere aanschafkosten van een energiezuinige vrieskast, bespaar je op den duur € 148,-. Dit komt doordat een A+++ vrieskast minder energie verbruikt. De jaarlijkse energiekosten zijn bijna € 20,- lager dan die van een niet-energiezuinige vrieskast. Na 10 jaar verdien je het verschil in aanschafprijs al terug. Een vriezer gaat gemiddeld 18 jaar mee. Na die 10 jaar bespaar je dus jaarlijks € 20,-. Tel uit je winst!

Besparing A+ vrieskast

A+ kost € 148,- meer

Na de gemiddelde 18-jarige levensduur van een A+ vrieskast ben je € 148,- duurder uit dan wanneer je voor een A+++ vrieskast kiest. Ja, een A+ vrieskast is goedkoper in aanschaf, maar door hogere energiekosten ben je na de levensduur van de vriezer duurder uit. Voor een niet-energiezuinig model betaal je jaarlijks gemiddeld € 57,- aan energiekosten, terwijl de kosten voor een energiezuinig model slechts € 38,- zijn.

Vergelijking kosten

A+++ A+
Jaarlijkse energiekosten € 38,- € 57,-
Gemiddelde aanschafprijs € 784,- € 594,-
Totale kosten na 18 jaar (aanschafprijs + energiekosten) € 1478,- € 1625,-
Lieze
Artikel van:
Lieze Vrieskastspecialist.


© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 16.353 beoordelingen