The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Marijn

Wat is het energieverbruik van een vriezer?

Wanneer je een nieuwe vriezer aanschaft, let je natuurlijk op de energiekosten. Elke vriezer heeft een energielabel waar de energieklasse en het energieverbruik per jaar op staat. In dit artikel lees je hoe je de energiekosten van een vriezer uitrekent en wat het verschil is tussen de verschillende energieklassen.

Gemiddeld verbruik per jaar

Vrieskist Vrieskast Tafelmodel vriezer
D - 165 kWh 122 kWh
E 204 kWh 204 kWh 152 kWh
F 252 kWh 257 kWh 183 kWh

Gemiddelde energiekosten per jaar

Vrieskist Vrieskast Tafelmodel vriezer
D - € 38,- € 28,-
E € 47,- € 47,- € 35,-
F € 58,- € 59,- € 42,-

Energielabel

Energielabel

Op het energielabel vind je het gemiddelde energieverbruik per jaar in kilowattuur (kWh). Dit label is verplicht door de Europese Unie. De energieklassen van vriezers lopen van A tot en met G. Wil je een energiezuinige vriezer met lage kosten? Kies dan een model met energieklasse D of hoger.

Tafelmodel

Energielabel vriezers

Met een D tafelmodel vriezer bespaar je per jaar zo’n € 14,-. Na 15 jaar heb je € 160,- bespaard bovenop de aankoopprijs. Bovendien is een D model ook een stuk beter voor het milieu door de lagere CO2 uitstoot.

Vrieskast

Energielabel vriezers

Ook bij een vrieskast ben je op den duur voordeliger uit met een D model. Bij een vrieskast bespaar je in totaal € 125,- aan energiekosten en een CO2 uitstoot van 767 kilogram. Dit staat gelijk aan de uitstoot van 4 jaar douchen.

Energiekosten berekenen

Energiekosten

Om de energiekosten van je vriezer te berekenen, gebruik je de volgende formule:

€ 0,23 x gemiddeld energieverbruik in kWh per jaar (zie energielabel) = energiekosten per jaar.

De gemiddelde energieprijs per jaar in Nederland is 0,23 cent en het energieverbruik in kWh lees je af op het energielabel van je vriezer.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.590 beoordelingen