The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Caitlin

Wat is het energieverbruik van een vriezer?

Wanneer je een nieuwe vriezer aanschaft, let je natuurlijk op de energiekosten. Elke vriezer heeft een energielabel waar de energieklasse en het energieverbruik per jaar op staat. In dit artikel leg ik uit hoe je zelf de energiekosten van een vriezer uitrekent en wat het verschil in kosten is tussen een A+ en A+++ vriezer.

Gemiddeld verbruik per jaar

Vrieskist Vrieskast Tafelmodel vriezer
A+++ 141 kWh 167 kWh 97 kWh
A++ 222 kWh 220 kWh 143 kWh
A+ 247 kWh 249 kWh 180 kWh

Gemiddelde energiekosten per jaar

Vrieskist Vrieskast Tafelmodel vriezer
A+++ € 32.43 € 38.54 € 22.31
A++ € 51.14 € 50.67 € 33.07
A+ € 56.85 € 57.30 € 41.40

Energielabel

Energielabel met aantal watt

Op het energielabel vind je het gemiddelde energieverbruik per jaar in kilowattuur (kWh). Dit label is verplicht door de Europese Unie. De energieklasses van vriezers lopen van A+ tot A+++. Wil je een energiezuinige vriezer met lage kosten? Kies dan een model met energieklasse A+++.

Tafelmodel

Energielabel vriezers

Met een A+++ tafelmodel vriezer bespaar je per jaar zo’n € 19,- per maand. Na 18 jaar heb je € 286,- bespaard bovenop de aankoopprijs. Bovendien is een A+++ model ook een stuk beter voor het milieu door de lagere CO2-uitstoot.

Vrieskast

Energielabel vriezers

Ook bij een vrieskast ben je op den duur voordeliger uit met een A+++ model. Bij een vrieskast bespaar je in totaal € 148,- aan energiekosten en een CO2-uitstoot van 995 kilogram. Dit staat gelijk aan de uitstoot van 4,5 jaar douchen.

Vrieskist

Energielabel vriezers

Het verschil van energiekosten tussen een A+++ en een A+ model vrieskist is behoorlijk groot. Bij een A+++ model bespaar je tijdens de gehele levensduur € 306,-. Deze CO2-uitstoot die je bespaart staat gelijk aan een autorit naar Hawaii.

Energiekosten berekenen

Rekenmachine

Om de energiekosten van je vriezer te berekenen, gebruik je de volgende formule:

€ 0,23 x gemiddeld energieverbruik in kWh per jaar (zie energielabel) = energiekosten per jaar.

De gemiddelde energieprijs per jaar in Nederland is 0,23 cent en het energieverbruik in kWh lees je af op het energielabel van je vriezer.

Samengevat

Om de energiekosten van je vriezer te berekenen, lees je het energieverbruik in kWh per jaar af op het energielabel. Je vult dit getal in de formule: € 0,23 x kWh. Je weet dan de energiekosten per jaar van jouw diepvriezer. De meest zuinige energieklasse van een vriezer is A+++, daarna volgt A++ en daarna A+. Een kastmodel vriezer met energieklasse A+++ bespaart je 30 euro per jaar aan energiekosten ten opzichte van een kastmodel met energieklasse A+.© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 19.836 beoordelingen