The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Rowan

Wat betekent het energielabel van je vriezer?

Apparaten worden ieder jaar zuiniger. Hierdoor zijn er vriezers met energielabel A+++, waardoor je moeilijk ziet wat het verschil is tussen de klassen. Vanaf 1 maart hebben alle vriezers een nieuw energielabel. Op het label vind je informatie over het energieverbruik, de inhoud van het vriesgedeelte en het geluidsniveau. In dit artikel lopen we het energielabel met je door.

Onderdelen op het energielabel

Op het energielabel van een vriezer staan de volgende onderdelen:

  • QR code
  • Energieklasse
  • Energieverbruik
  • Inhoud vriesgedeelte
  • Inhoud koelgedeelte
  • Geluidsniveau

In dit artikel gaan we elk onderdeel van het energielabel langs.

QR code

QR code op energielabel

Aan de bovenkant van het energielabel van je vriezer staat een QR code. Als je deze met de camera van je telefoon scant, kom je in de database met technische specificaties van de Europese Unie. Hier vind je alle informatie die op het label staat, maar ook extra productinformatie. Zo zie je alle productspecificaties van het apparaat en heb je toegang tot testrapporten en technische informatie over het energieverbruik van je vriezer.

Energieklasse

Energieklasse op energielabel

De energie efficiëntie noemen we ook wel de energieklasse. Dit geeft aan hoe efficiënt het product is in vergelijking met andere vriezers. Eerst gaven we de energieklasse aan met A+, A++ of A+++. Nu doen we dat met de klassen A tot en met G. Door deze criteria komt een product dat nu A+++ heeft, straks in energieklasse C of D terecht. Het verbruik van het product verandert hierdoor niet, maar de beoordeling vanuit de EU wel.

Energieverbruik

Energieverbruik op energielabel

Ook het energieverbruik vind je op het label van je vriezer. Het verbruik staat uitgedrukt in kilowattuur per jaar. Om te berekenen hoeveel kosten je maakt per jaar, vermenigvuldig je het aantal kilowattuur met € 0,23.

Inhoud van het vriesgedeelte

Inhoud van het vriesgedeelte

De inhoud van het vriesgedeelte geven we aan in liters. Hoe hoger de inhoud van het vriesgedeelte, des te meer diepvriesproducten je in de vriezer bewaart. Hier geven we een vuistregel:

Aantal boodschappentassen

  • Klein: minder dan 110 liter - tot 3 tassen
  • Normaal: 110 tot 250 liter - 3 tot 7 tassen
  • Groot: 250 tot 350 liter - 7 tot 10 tassen
  • Zeer groot: 350 liter of meer - vanaf 10 tassen

Inhoud van het koelgedeelte

Inhoud van het koelgedeelte

Dit is de inhoud van het koelgedeelte in liters. Bij een vriezer blijft dit onderdeel leeg omdat een vriezer geen koelgedeelte heeft. Bij een koelkast wordt dit wel ingevuld.

Geluidsniveau

Geluidsniveau op energielabel

Een vriezer maakt geluid. Hoe hoger het aantal decibel, hoe luider dit geluid is. Elke 3 decibel meer betekent een verdubbeling van het geluid. Het geluid is ingedeeld in 4 geluidsniveaus: A, B, C en D.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.295 beoordelingen