The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Jan

Welke laptop heb je nodig voor videobewerking?

Ben jij filmmaker, animator of YouTube-hobbyist? Hier helpen wij je op weg met het kiezen van een laptop die jij nodig hebt voor videobewerking. We zetten voor je op een rijtje welke specificaties je voor welke programma's nodig hebt, zodat jij de beste laptop voor jou vindt.

Werken met programma's voor videobewerking

Om video's te monteren en te renderen werk je met programma's als Adobe Premiere Pro, Sony Vegas, Pinnacle of Final Cut Pro (voor Mac). Dit zijn stuk voor stuk zware programma's en dat vraagt wat van je laptop. Ben jij op zoek naar een laptop waarop je moeiteloos aan de slag gaat met video's bewerken? Let dan bij het maken van je keuze op de volgende specificaties:

  • Processor: minimaal Intel Core i7 of AMD Ryzen 7
  • Werkgeheugen: minimaal 8 gigabyte
  • Beeldscherm: minimaal full hd (1920 x 1080)

Processor, werkgeheugen en schermresolutie

Intel Core i7 en AMD Ryzen 7 iconen met op de achtergrond een berglandschap.

Kies voor een Intel Core i7 of AMD Ryzen 7 processor als je met zware programma's voor videomontage aan de slag wilt gaan. Hierdoor render je zonder problemen videobestanden.

Als je met zware programma's werkt, zorgt voldoende werkgeheugen ervoor dat deze programma's soepel draaien. Daarom is een laptop met 8 gigabyte werkgeheugen of meer aan te raden.

Minimaal een full hd resolutie is een vereiste voor het scherm. Films worden steeds vaker in 4K geschoten, dus overweeg ook de keuze voor een laptop met een 4K scherm met IPS paneel voor een nog scherper beeld.

Wel of geen dedicated videokaart?

Een modeshow filmen met een videocamera.

Voor het renderen, monteren en afspelen van video's is wat extra grafische kracht van een dedicated videokaart (een NVIDIA GeForce of Quadro serie of AMD Radeon of FirePro serie) in je laptop nooit verkeerd. Hierdoor werkt videobewerking software net even iets soepeler en gaat het renderen van films sneller, zeker in 4K. Noodzakelijk is het niet, omdat de processor het meeste werk doet bij het bewerken van films, maar het is een leuk extraatje.

Videobewerking voor beginners

Man met rode trui en blauwe pet maakt foto met camera.

Als je niet per se zware en ingewikkelde software nodig hebt of een minder groot budget hebt, zijn er een aantal alternatieven te bedenken. Ga bijvoorbeeld aan de slag met Adobe Premiere Elements, wat eigenlijk Premiere Pro voor beginners is. Gebruik je dit op een laptop met een Intel Core i3 processor, dan zit je al goed. Voor de MacBook gebruikers onder ons is iMovie een meer dan prima alternatief, ook voor de 12 inch MacBook met Intel Core m3 processor.

Video's bewerken op een Chromebook

Acer Chromebook met PowerDirector icoon.

Ben je op zoek naar een Chromebook en wil je toch video's bewerken? Dat kan. Gebruik apps uit de Google Play Store, zoals PowerDirector of een online programma als WeVideo. Let wel op: een Chromebook is niet geschikt voor software die je op een Windows laptop of MacBook installeert, zoals eerder in dit artikel is besproken. Hetzelfde geldt voor een laptop met Windows 10 S als besturingssysteem.

Advies op maat in de winkels

Laptop testen in de winkel.

Wil je je potentiële nieuwe laptop graag eerst even vasthouden en testen? Of wil je graag persoonlijk advies van een specialist? Kom dan op afspraak langs in de winkel. Dan maken wij alle tijd voor je. En ben je overtuigd, dan installeren we meteen je nieuwe laptop voor je.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.739 beoordelingen