The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Bart

Waar mag je vliegen met een drone?

Als droneliefhebber wil je natuurlijk niets liever dan zo snel mogelijk je nieuwe drone de lucht in sturen. Dat begrijpen wij helemaal, maar er zijn gebieden in Nederland waar je niet mag vliegen. Deze zogenaamde no fly zones worden op de kaart van GoDrone aangegeven met verschillende kleuren. In dit artikel leggen we uit wat de gekleurde vliegzones betekenen voor jou als dronepiloot.

Alles over vliegzones in Nederland

Vliegzones voor drones (bron: GoDrone)

Het Nederlandse luchtruim is ingedeeld in verschillende zones. Met een drone mag je alleen vliegen in het vrije deel van het luchtruim. Controleer voordat je opstijgt of je toestemming hebt om op jouw locatie te vliegen. Raadpleeg hiervoor deze kaart van de overheid: https://map.godrone.nl/

In dit artikel leggen we uit hoe het Nederlandse luchtruim is ingedeeld en waar je met jouw drone mag vliegen.

  • Rode zones: verboden om te vliegen
  • Gele zones: vliegen met beperkingen toegestaan
  • Groene zones: Natura 2000 gebied
  • Blauwe zones: vliegen is hier (tijdelijk) niet toegestaan
  • Niet gemarkeerde zones: vliegen toegestaan

Rode zones: verboden om te vliegen

Rode zones: verboden om te vliegen

De rode zones op de kaart geven een no fly zone aan. Je mag in dit gebied niet vliegen met je drone. Deze zones vind je voornamelijk in de buurt van vliegvelden, havens of industriegebieden. Als je hier gaat vliegen, dan is de kans groot dat je ander vliegverkeer tot last bent of veiligheidsproblemen veroorzaakt. Dat kan tot gevaarlijke situaties leiden.

Gele zones: vliegen met beperkingen toegestaan

Gele zones: vliegen met beperkingen toegestaan (bron: GoDrone)

De zones met een verhoogd risico zijn op de kaart geel gekleurd. Deze gebieden zijn over het algemeen aangeduid als laagvlieggebied. Zoals de naam al zegt, kom je hier gemakkelijk in aanraking met laag vliegend vliegverkeer. Het is toegestaan om hier op te stijgen met je drone, maar alleen als je iemand meeneemt die het andere luchtverkeer in de gaten te houdt.

Groene zones: Natura 2000 gebied

Groene zones: Natura 2000 gebied (bron: GoDrone)

De groene vliegzones geven de beschermde natuurgebieden in Nederland aan. Dit zijn de Natura 2000 gebieden. Alleen met een vergunning die is uitgegeven door de provincie mag je hier met je drone vliegen en opnames maken. Voor de meeste droneliefhebbers blijft dit een no fly zone.

Blauwe zones: vliegen is hier (tijdelijk) niet toegestaan

Blauwe zones: vliegen is hier (tijdelijk) niet toegestaan (bron: GoDrone)

De blauwgekleurde zones op de kaart van GoDrone zijn tijdelijke no fly zones. Deze zones geven een vluchtrapport aan. Een vluchtrapport is een aankondiging voor een toekomstige vlucht van ander vliegverkeer. Denk bijvoorbeeld aan een filmproducent die luchtopnames gaat maken. Zij claimen voor een korte tijd een stukje van het luchtruim. Na verloop van tijd verdwijnt de blauwe zone van de kaart en is vliegen hier weer toegestaan.

Niet gemarkeerde zones: vliegen toegestaan

Niet gemarkeerde zones: vliegen toegestaan (bron: GoDrone)

Stuur je drone ongestoord de lucht in als je in een niet gemarkeerde zone staat. In dit ongecontroleerde deel van het luchtruim is vliegen met drones toegestaan. Maak hier zoveel drone shots als je wilt. Houd tijdens het vliegen wel de algemene drone regels in je achterhoofd. Vlieg niet over mensenmenigtes en gebouwen. Wees anderen niet tot last en houd voldoende afstand van andere mensen of openbare wegen. Dan wensen wij je veel plezier met jouw drone.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2022 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 14.402 beoordelingen