The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Devon

Advies over vrijstaande kookplaten

Je bent op zoek naar een vrijstaande kookplaat, maar je weet niet waar je op moet letten? Dan helpen wij je graag met het maken van de juiste keuze. Zo is het van belang om te letten op het aantal kookzones waarover een kookplaat beschikt. Een andere keuze is de manier van koken: gas, klassiek elektrisch, keramisch of inductie.

Aantal kookzones

Vrijstaande kookplaten hebben meestal één, twee of vier kookzones, ook wel pitten of branders genoemd, maar er zijn ook modellen met drie kookzones. Is de vrijstaande kookplaat je enige kookplaat? Dan is het over het algemeen aan te raden om voor een model met vier kookzones te kiezen. Wanneer je de kookplaat voornamelijk op de camping of als extra kookplaat gaat gebruiken, heb je vaak al genoeg aan één of twee kookzones.

Gaskookplaten

Vrijstaande gaskookplaat

Koken op gas, de klassieke manier van koken, zorgt voor een directe overbrenging van de warmte en is eenvoudig te regelen. Een aantal gaskookplaten is voorzien van een wokbrander. Dit is een extra krachtige brander die zeer geschikt is om op hogere temperatuur te roerbakken. Alle gaskookplaten zijn voorzien van een vlambeveiliging. Deze sluit de toevoer van gas af wanneer de vlam gedoofd wordt door bijvoorbeeld een overkokende pan of een windvlaag.

 • De warmte is goed te regelen.
 • De warmte wordt direct op de pan overgebracht.
 • Lastig schoon te maken.
 • Dankzij het open vuur minder kindvriendelijk.

Elektrische kookplaten

Vrijstaande traditionele elektrische kookplaat

Traditioneel elektrisch

Traditionele elektrische kookplaten zijn voorzien van gietijzeren verwarmingselementen.

 • relatief goedkoop in aanschaf.
 • Het duurt behoorlijk lang voordat de kookplaat op temperatuur is.
 • Blijft nog lang warm na gebruik.
Vrijstaande keramische kookplaat

Keramisch

Een keramische kookplaat is voorzien van elektrische verwarmingselementen die zich onder een glasplaat bevinden.

 • kindvriendelijker door het ontbreken van open vuur.
 • Ingebrande vlekken zijn lastig schoon te krijgen
 • Verbruikt meer energie dan koken op inductie.
Vrijstaande inductie kookplaat

Inductie

Een inductie kookplaat verwarmt de pan door middel van een magnetisch veld. Het voordeel hiervan is dat de bodem van de pan zelf opwarmt en de kookplaat zelf niet heet wordt. Een inductie kookplaat werkt dus alleen maar als er daadwerkelijk een pan op staat.

 • Warmt sneller op dan gas of keramisch
 • De kookplaat werkt alleen als er een pan op staat en wordt zelf niet heet.
 • Makkelijk schoon te houden omdat het vuil niet aankoekt.
 • Je hebt pannen nodig die geschikt zijn voor gebruik op inductie

Aansluitingen

Niet alle kookplaten worden met aansluitmateriaal geleverd. In veel gevallen heb bijvoorbeeld nog een gasslang nodig. Hieronder vind je waar je aansluiting aan moet voldoen en wat je nog meer nodig hebt.

Gasslangen Wanneer je een gaskookplaat wil aansluiten heb je wel een gasslang nodig. Daarnaast heb je gas-tape nodig om de schroefverbindingen gasdicht te krijgen.

Aansluitkabels en perilex Voor het aansluiten van een traditioneel elektrische, keramische of inductie kookplaat met één of twee kookzones voldoet een normaal stopcontact. Voor het aansluiten van een kookplaat met vier kookzones heb je echter een andere aansluiting nodig. Deze vragen namelijk meer vermogen dan een gewone elektriciteitsaansluiting kan leveren. Ze worden dan ook op 1 (25 of 32 Ampère) of op 3 fasen (25 Ampère) aangesloten. We raden je aan om je kookplaat door een erkend elektricien aan te laten sluiten om schade of kortsluiting te voorkomen.

Plaatsing

Als je niet veel ruimte in je keuken hebt is elke vierkante centimeter meegenomen. Een handige manier om extra werkruimte te winnen is om te kiezen voor een gaskookplaat met afdekplaat. Wanneer je dan je kookplaat even niet gebruikt, biedt de neergeklapte afdekplaat net dat beetje extra werkruimte.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.343 beoordelingen