The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Bob

Wat is 5G?

5G is is de nieuwe, snellere versie van mobiel internet. Sinds de lente van 2020 is 5G ook in Nederland beschikbaar. De eerste 5G telefoons zijn dan ook al te koop. Via 5G heb je sneller internet dan via 4G. Ook is de verbinding betrouwbaarder op drukke plekken. Je zal alleen niet gelijk kunnen profiteren van die voordelen. Hoe dat precies zit lees je hier.

Wat is 5G?

5G internet op je smartphone

5G, de opvolger van 4G, is een nieuwe, verbeterde versie van mobiel internet. Dankzij 5G heb je in de toekomst buitenshuis internet dat minstens net zo snel en betrouwbaar is als je wifi verbinding thuis. Sinds de lente van 2020 ontvang je 5G ook in Nederland. Je hebt daarvoor dan wel een toestel met 5G ondersteuning nodig. Op dit moment zijn er al verschillende 5G toestellen te koop. Daarnaast heb je een abonnement nodig dat 5G verbinding ondersteunt.

Let op: Een 5G toestel gebruik je ook als je een 4G mobiel internetabonnement hebt. Je haalt dan alleen niet de hogere 5G snelheden.

Wat is er beter dan bij 4G?

Snel streamen via 5G

De 3 belangrijkste verbeteringen bij 5G zijn een hogere snelheid, meer capaciteit en lagere latency. De downloadsnelheid van 5G zal tussen de 10 en 100 keer zo snel zijn als die van 4G. Je downloadt dan een compleet seizoen van je favoriete serie in enkele minuten. Daarnaast komt er door 5G meer ruimte op het mobiele netwerk. Hierdoor krijg je ook op drukke plaatsen, zoals in een stadion of op een festival, betrouwbaar mobiel internet. De lagere latency (minder vertraging tussen zenden en ontvangen) is vooral interessant voor bedrijven, die deze techniek bijvoorbeeld willen inzetten bij zelfrijdende auto's.

Wanneer komt 5G naar Nederland?

5G naar Nederland

Sinds de lente van 2020 bieden verschillende Nederlandse providers 5G abonnementen aan. Dat betekent niet dat je in het hele land al bereik hebt. Voor 5G zijn namelijk nieuwe zendmasten nodig. Op dit moment zijn verschillende providers deze aan het plaatsen. Het verschilt per aanbieder op welke plekken je al verbinding maakt met het nieuwe 5G netwerk. Controleer daarom bij je provider of je in jouw woonplaats al verbinding kan maken met 5G. Het zal uiteindelijk nog tot 2022 duren voor je het maximale uit 5G haalt.

Wat ga ik merken van 5G?

Wat merk je van 5G

Als je in 2020 via je provider 5G hebt, zal je daar de eerste jaren niet heel veel van merken. 5G werkt namelijk het beste op hoge frequentiebanden. Die worden niet geveild in 2020, maar pas in 2022, omdat de MiVD die banden nu gebruikt voor hun afluisterinstallatie in Friesland. Vóór 2022 zal 5G wel iets sneller zijn dan 4G, maar niet bijzonder veel. Je zal wel profiteren van de verbeterde capaciteit van 5G, maar Nederland heeft al een relatief goed dekkend netwerk. Je hebt dus nu ook al goede dekking op de meeste drukke plekken.

Waarom zou ik nu een 5G toestel kopen?

5G toestel kopen

Met een 5G toestel heb je momenteel al betrouwbaarder en iets sneller internet. Bovendien ben je klaar voor de toekomst. Als je je toestel minimaal 2 jaar gebruikt, ga je in 2022 namelijk profiteren van de hoge snelheden die volwaardig 5G biedt. Ook is je toestel in de toekomst meer waard. De komende jaren zullen er steeds meer smartphones en abonnementen voor 5G komen. Als je je toestel over 2 jaar nog wilt doorverkopen of inruilen ben je nu beter af met een 5G toestel.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 20.186 beoordelingen