The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Alexandra

Wat is een pistonmachine?

Een pistonmachine noemen we ook wel een halfautomatische koffiemachine. De instelling van het bonen malen en het opdraaien van de filterhouder doe jij namelijk zelf. Vervolgens verloopt het zetproces automatisch. Dankzij de handmatige instellingen heb je veel invloed op de kwaliteit en smaak van jouw espresso. In dit artikel nemen we door hoe het precies werkt en of een pistonmachine iets voor jou is.

Wanneer past een halfautomaat bij jou?

Halfautomatische espressomachine

Een halfautomaat geeft je de mogelijkheid om te spelen met verschillende koffiebonen en de maalgraad hiervan. Zo stem je jouw perfecte espresso helemaal af op je eigen smaak. Bovendien kun je blijven variëren, want elke nieuwe koffiezaak die je ontdekt biedt je weer een keur aan mogelijkheden. Als je dat te veel werk vindt of weinig tijd hebt is een volautomaat meer iets voor jou, daar heb je namelijk weinig omkijken naar. Wil je juist nog meer invloed hebben, ook op het zetproces, kies dan voor een pistonmachine. Deze bedien je handmatig, dus het vergt oefening en kostbare tijd, maar het geeft je wel volledige controle over de bereiding van je espresso.

Hoe bereid je espresso met een halfautomaat?

Koffie zetten met een halfautomaat

Het begint met de koffie. Kies jouw favoriete koffiebonensoort. Voor de mooiste bonen en nieuwe ontdekkingen ga je naar een speciaalzaak, maar natuurlijk kun je ook koffie zetten met bonen uit de supermarkt. Je ondervindt dan vanzelf welke bonen jij het lekkerst vindt. Laat de koffiebonen malen in de winkel of schaf een koffiemolen aan en maal ze zelf. Doe de gemalen koffie in het filter en draai deze met de filterhouder stevig onder de machine. Nu is het alleen een kwestie van op de knop drukken en de machine zorgt ervoor dat het water waarmee jij het reservoir gevuld hebt door de koffie gestuwd wordt. Vergeet dus niet om er een kopje onder te zetten.

Welke koffie gebruik je in een halfautomaat?

Welke koffie gebruik je in een halfautomaat

De keuze van de koffiebonen is uiteraard aan jou, maar vooral de maling ervan is van groot belang bij het zetten van een goede espresso met een halfautomaat. Je hebt een fijne maling nodig, maar niet té fijn, want dan is de doorlooptijd te lang en wordt de koffie bitter. Bij een grove maling loopt het water te snel door de koffie en kun je je verheugen op een slappe bak met, als je pech hebt, een zure ondertoon. Ga dus op zoek naar de perfecte, fijne maalgraad. En echt, oefening baart kunst.

Extra opties

Extra opties

Halfautomatische koffiemachines zijn verkrijgbaar in vele soorten en maten. Zo hebben nagenoeg alle machines een stoompijpje voor het opschuimen van melk en zijn er ook modellen met een geïntegreerde koffiemolen. Met een stoompijpje heb je de mogelijkheid om je espresso om te toveren in een schuimige cappuccino of een latte macchiato. Want in Italië mogen ze het een zonde vinden om na 11 uur 's morgens koffie met melk te drinken, het blijft toch ook gewoon heel erg lekker op andere momenten van de dag.

Reiniging

Halfautomaat reinigen

Net zoals bij alles waar water aan te pas komt, is kalk ook van de halfautomaat een grote vijand. En net zoals bij alle andere mooie spullen heeft ook dit apparaat onderhoud nodig. Wees dagelijks lief voor hem door de filterhouder goed af te spoelen en het reservoir te vullen met vers water. Spoel dan ook meteen de leidingen even door en maak de lekbak schoon. Heb je het stoompijpje gebruikt? Maak deze meteen schoon, want je wilt echt niet dat er aangekoekte melkresten in achterblijven. Als je de machine dagelijks gebruikt, ontkalk hem dan maandelijks volgens de instructies in de gebruiksaanwijzing van jouw machine en gebruik altijd speciale ontkalkingsvloeistof. Nooit azijn, dit is veel te agressief qua bestanddelen en kan het binnenwerk van het apparaat zelfs aantasten.

Iets voor jou?

Een halfautomaat is een machine die de kunst van het koffie zetten combineert met gemak. Jij kunt je lekker bezighouden met de zoektocht naar de perfecte boon en maling, terwijl de machine zich ontfermt over de daadwerkelijke extractie. Zo voel jij je een echte barista.© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 19.838 beoordelingen