The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Charlotte

Hoe kies je een pistonmachine?

Met een pistonmachine zet je zelf koffie als een echte barista. Welke halfautomaat het beste bij jou past, is afhankelijk van een aantal zaken. Vraag jezelf bijvoorbeeld af of je een losse of geïntegreerde bonenmaler wil, hoe vaak en hoeveel melkspecialiteiten je achter elkaar wilt zetten en wat voor soort stoompijp je voorkeur heeft.

Pistonmachine kiezen

Pistonmachine kiezen

Wanneer je een pistonmachine uitzoekt, is het handig om jezelf het onderstaande af te vragen:

  • Wil je een pistonmachine met geïntegreerde bonenmaler of maal je de bonen zelf?
  • Wil je snel meerdere melkspecialiteiten achter elkaar zetten?
  • Schuim je zelf of automatisch de melk op via de stoompijp?
  • Wil je automatisch of zelf de gemalen koffie aanduwen in je filterdrager?
  • Kies je voor een metalen of kunststof behuizing?
  • Bedien je graag de machine met touchscreen?

Hoe wil je de koffiebonen malen?

(Gemalen) koffie

Met een pistonmachine maak je koffiespecialiteiten met gemalen koffie. Zo moet je de koffiebonen altijd eerst malen met een bonenmaler. Dat kan op 2 manieren; je schaft een losse bonenmaler aan of je gaat voor een halfautomaat met een geïntegreerde bonenmaler. Zo gooi je hele koffiebonen in de bonenmaler of pistonmachine en maalt het apparaat de bonen op de juiste manier fijn. Wil je snel en gemakkelijk een kop koffie zetten? Gebruik dan koffiepads, ook wel ESE serving genoemd, voor in je filterdrager.

Cappuccino’s achter elkaar zetten

Wil je meerdere koffies in een rap tempo achter elkaar zetten? Kijk dan naar hoe het apparaat het water verwarmt. Er zijn verschillende soorten verwarmingssystemen voor pistonmachines. Een boiler doet er wel even over om het water op te warmen, hierdoor wacht je langer op een kop koffie. Een thermoblock is sneller op de juiste temperatuur. Wanneer je voor een dubbel verwarmingssysteem kiest, zet je snel meerdere melkspecialiteiten achter elkaar. Door het extra verwarmingselement schuim je direct melk op terwijl de espresso loopt.

Melkopschuimmethode

Melk schuim je op met verschillende types melksystemen. Met een stoompijpje bepaal je geheel zelf hoe jij de melk opschuimt. Zo ga je zelf over de temperatuur en over de hoeveelheid schuim die je op je melk wilt. Let op, het vergt wel wat oefening tot je dit onder de knie krijgt. Ben jij fan van een stoompijp, maar wil je gemakkelijker de melk opschuimen? Ga dan voor een automatische stoompijp. Met een automatische stoompijp plaats jij simpelweg het kannetje onder de pijp en de machine doet de rest. Het enige dat jij nog hoeft te doen, is de melk bij je koffie schenken.

Koffie aandrukken met de tamper

Zodra je gemalen koffie in je filterdrager doet, duw je als volgende stap de koffie aan. Dit doe je met een tamper. Dit is een precisiewerkje, aangezien je de koffie kaarsrecht in de filterdrager moet duwen. Wil je dit liever aan de machine overlaten? Kies dan voor een automatische tamper.

Materiaal; kunststof vs metaal

Bij het aanschaffen van een pistonmachine kies je tussen een kunststof of metalen behuizing. Zo is een halfautomaat met een metalen behuizing duurzamer dan eentje van kunststof. Hoe zwaarder de machine, hoe steviger de pistonmachine blijft staan wanneer je de filterdrager in de machine plaatst.

Touchscreen met één druk op de knop

Ook pistonmachines gaan met de tijd mee. Zo zijn er halfautomaten met een touchscreen. Hierop kies je eenvoudig uit welke kop koffie je wilt drinken en de machine gaat aan de slag. Zo houd je eenvoudig bij wat de machine op dat moment aan het doen is.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,2 / 10 - 17.791 beoordelingen