The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Jesper

Wat zijn de verschillende Android schillen?

Google levert elk jaar een nieuwe basisversie van het besturingssysteem Android aan. Toch is Android niet op elk merk smartphone hetzelfde. Fabrikanten passen namelijk vaak een aantal eigenschappen aan. Hierdoor ontstaan er verschillen in bijvoorbeeld ontwerp, menu-structuren en beschikbare functies. Het hangt van jouw persoonlijke voorkeur af of een Android schil goed bij jou past. In dit artikel zetten we alle Android schillen op een rijtje.

Wat is een Android schil?

android schillen skins

Alle Android smartphones draaien op Android, het besturingssysteem van Google. Dit is een open source besturingssysteem. Dat betekent dat iedereen de software mag gebruiken en naar eigen wens mag aanpassen. Dat is ook precies wat fabrikanten doen: bijna elk merk maakt een eigen laag over de Android basis heen. Hierdoor verschillen kleuren, menustructuren en icoontjes per smartphonemerk. Verder kiezen fabrikanten er soms voor om extra functies of apps toe te voegen. Zo draaien smartphones van Samsung en OnePlus allemaal op Android, maar toch ziet het besturingssysteem er heel anders uit.

Samsung: OneUI

Samsung past Android aan zodat het geschikt is voor speciale functies. Denk bijvoorbeeld aan bediening met de S Pen bij Note toestellen. Het ontwerp van Samsungs Android versie verschilt behoorlijk met standaard Android. De icoontjes zijn bijvoorbeeld groter en bevatten andere kleuren. Je downloadt een Samsung thema om dit ontwerp naar eigen smaak aan te passen. Toestellen met OneUI bevatten veel door Samsung vooraf geïnstalleerde apps (bloatware) zoals Agenda of de virtuele assistent Bixby. Het is met OneUI niet mogelijk deze apps te verwijderen. Hierdoor ben je een deel van je opslagruimte kwijt.

Huawei en Honor: EMUI

EMUI staat voor Emotion User Interface. Deze Android schil ziet er behoorlijk anders uit dan op andere smartphones. Zo gebruiken Huawei en Honor veel kleuren en grote icoontjes. Verder staat er relatief veel bloatware op deze smartphones. Dit zijn vooraf door Huawei en Honor geïnstalleerde apps, die je soms ook niet kan verwijderen. Denk aan een eigen rekenmachine of notitie app. Verder sluiten smartphones met EMUI apps die op de achtergrond draaien snel af. Hierdoor bespaar je batterij.

OnePlus: OxygenOS

Op OnePlus smartphones vind je een besturingssysteem dat standaard Android combineert met een aantal toevoegingen. Zo pas je de standaard icoontjes gemakkelijk aan naar eigen smaak. Je verandert niet alleen de kleur, maar bepaalt ook welke vorm de knoppen hebben. OnePlus heeft zelf al apps voorgeïnstalleerd. Heb je geen behoefte aan deze apps? Dan verwijder je ze zelf eenvoudig. De menu's zijn overzichtelijk en zijn enigszins vergelijkbaar met de basisversie van Android.

Xiaomi: MIUI

Xiaomi MIUI wijkt erg af van de standaard Android versie. Het instellingenmenu van deze interface is anders ingedeeld en ook de vormgeving ziet er anders uit. Dit pas je aan naar eigen smaak met Xiaomi thema's. De bloatware die op het toestel geïnstalleerd is, kun je zelf verwijderen. Een nadeel van MIUI zijn de advertenties die je op meerdere plekken tegenkomt. Je ziet ze bijvoorbeeld niet zoals bij andere merken alleen op internet, maar bijvoorbeeld ook in je instellingenmenu. Dit kan je wel tegengaan met een Adblocker.

Nokia en Motorola: Android One

Android One is een vorm van de standaard Android versie zoals Google hem heeft ontwikkeld. Android One is geen echte schil, maar een soort kwaliteitslabel dat iets zegt over updates. Vanwege de 'kale' Android versie hoeft de fabrikant geen dure en tijdrovende aanpassingen te doen aan updates. Hierdoor ontvang je updates snel nadat ze uitkomen. De functies en vormgeving van Android One zijn niet spannend of vernieuwend, maar wel eenvoudig en gebruiksvriendelijk. Alle Nokia's en de meeste Motorola smartphones draaien op Android One. Het besturingssysteem op de overige Motorola toestellen ziet er qua ontwerp vrijwel hetzelfde uit.

OPPO: ColorOS

Color OS wijkt op een aantal gebieden behoorlijk af van standaard Android. Zo is de menustructuur, bij bijvoorbeeld je instellingen, heel anders. Sommige opties of instellingen zitten verder verstopt dan dat je bij andere Android interfaces gewend bent. Verder zien het ontwerp en het wisselen tussen verschillende apps er anders uit. Dit is niet per definitie beter of slechter. De overstap naar een OPPO smartphone met ColorOS is even wennen. Of het bevalt, hangt van je eigen smaak en voorkeuren af.

Sony: Xperia UI

Sony gebruikt Xperia UI. Deze schil lijkt behoorlijk op de standaard Android versie, maar er zijn zeker verschillen. Zo doet Sony een aantal kleine aanpassingen in het ontwerp. De kleuren zijn bijvoorbeeld iets donkerder. Ook achter de schermen voegt Sony functies toe. Zo helpt de Stamina Mode om batterij te besparen. Verder is de fabrikant zuinig met bloatware. Het opslaggeheugen wordt dus niet ingenomen door vooraf geïnstalleerde apps.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.733 beoordelingen