The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Sanne

Wat is een zonnekap en wanneer kies je hiervoor?

Een zonnekap wordt gezien als een onmisbaar camera accessoire. Zeker in de tijd van het jaar dat de zon veel tevoorschijn komt. Maar wat is een zonnekap nou precies? En wat kun je ermee? De antwoorden op deze vragen vind je in dit artikel.

Wat is een zonnekap?

zonnekap betekenis

Een zonnekap is, zoals de naam al doet vermoeden, een kap tegen de zon. Met een zonnekap is je lens afgeschermd van licht dat er vanuit een bepaalde hoek op valt. Dit hoeft niet per se licht van de zon te zijn, het kan ook van een lamp komen. Je schroeft een zonnekap handmatig op de lens van je camera.

Wanneer kies ik voor een zonnekap?

keuze zonnekap

Met een zonnekap voorkom je dat er lensflare in het beeld ontstaat. Lensflare is een soort interne reflectie waarbij de verschillende lenselementen licht naar elkaar reflecteren. Hierdoor ontstaan cirkels, strepen of een soort gloed in het beeld. Een zonnekap helpt bij het tegengaan van dit effect. Daarnaast zorgt minder licht in de lens ook vaak voor een betere algemene beeldkwaliteit. Tegelijkertijd is je camera met een zonnekap beschermd tegen stoten.

Welke zonnekappen bestaan er?

soorten zonnekappen

De eerste soort is de ronde zonnekap. Omdat een foto vierkant is, is dit niet de meest effectieve vorm omdat er dan nog wat licht langs de randen komt. Een zonnekap met inhammen werkt beter. De vorm zorgt ervoor dat het licht ook uit de hoeken van het beeld wegblijft. Dit doet deze zonnekap zonder het beeld te blokkeren. Let op: als je een te lange zonnekap hebt, krijg je donkere randen in je foto.© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 16.290 beoordelingen