The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Jorn

Hoe kijk je naar digitale televisie?

Wanneer je naar digitale televisie wilt kijken, zijn er veel verschillende mogelijkheden en abonnementen. Deze verschillen vooral in zenderaanbod, abonnementsprijs en installatiegemak. In dit artikel lichten wij de meest gebruikte manieren van digitale televisie ontvangen uit.

Hoe kijk je naar digitale televisie?

De volgende manieren van tv ontvangst lichten wij in dit artikel toe:

  • Kabeltelevisie via decoder
  • Kabeltelevisie via CI+ module
  • Digitenne of antenne
  • Satelliet
  • Via DSL
  • Via apps

Kabeltelevisie met decoder

Eén van de meest voorkomende manieren van digitale televisie kijken, is via een kabelverbinding. Wanneer je met een decoder, of 'kastje', kabeltelevisie kijkt, verbind je deze ontvanger via een coax kabel met je hoofdaansluiting voor tv ontvangst. Het kastje ontsleutelt het signaal en verzendt het via een hdmi kabel naar je tv. De meeste providers van kabel tv bieden verschillende pakketten met zenders. In Nederland is de grootste provider voor kabeltelevisie Ziggo. In België kijk je naar kabel tv van Telenet.

Kabeltelevisie met CI+ module

Kabeltelevisie kijken is ook mogelijk zonder extra kastje. Je sluit dan de coax kabel rechtstreeks aan op je televisie en gebruikt een smartcard van je provider. Deze schuif je in een CI+ module, die in je televisie past. Hiervoor heeft je televisie een ingebouwde DVB-C tuner en een CI+ aansluiting nodig. Ook is het belangrijk dat je zeker weet dat je tv geschikt is voor de smartcard en de CI+ module van je provider.

Digitenne of antenne

Met een antenne vang je het signaal op uit de ether. In Nederland ontvang je dit signaal met Digitenne van KPN, in België met Antenne TV van TV Vlaanderen. Je zet de antenne van de provider op een plek waar het signaal sterk is en sluit hem aan op de decoder. De decoder verzendt het signaal naar je tv. Het voordeel van tv kijken met Digitenne of Antenne TV is dat de maandelijkse kosten vaak vrij laag zijn, maar het biedt wel een beperkter aanbod van zenders dan bijvoorbeeld kabeltelevisie.

Satelliet tv

Het voordeel van satelliet televisie is het grote aantal binnenlandse en buitenlandse zenders dat je kunt ontvangen. Wanneer je tv via de satelliet wilt kijken, heb je een schotelantenne nodig. Je kijkt vervolgens via een losse decoder of via een CI+ module. Wanneer je met een CI+ module satelliet tv wilt kijken, moet je televisie beschikken over een DVB-S of DVB-S2 tuner. In Nederland is de grootste aanbieder van satelliet tv Canal Digitaal. In België wordt satelliet tv aangeboden door TV Vlaanderen en TéléSAT.

Via DSL

Een andere manier waarmee je live televisie ontvangt, is via de DSL verbinding. Wanneer je bij je internetprovider ook een tv abonnement aanschaft, verbind je je televisie met je modem en ontvang je zo zenders. Op deze manier televisie kijken is vaak relatief goedkoop. Een nadeel is dat de kwaliteit van het signaal afhangt van de internetsnelheid en je locatie. In Nederland biedt Tele2 televisie via DSL aan, in België is dit voornamelijk Proximus TV.

Via apps

Een snel opkomende manier van live televisie ontvangen, is via apps van providers. Zo biedt Ziggo de Ziggo GO app en is Telenet er voor Belgische klanten met Yelo Play en de Telenet TV app. Wanneer je een abonnement op één van deze providers hebt, bekijk je gemakkelijk live televisie op al je mobiele apparaten en cast je dit ook naar je Chromecast of smart tv.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 22.273 beoordelingen