The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Laurence

Hoe kijk ik naar digitale televisie?

Steeds meer providers stoppen met het aanbieden van analoge tv. Hierdoor is het een goed moment om over te stappen naar digitale televisie. In dit artikel leg ik uit op welke manieren dit mogelijk is.

De ether

De meeste tv's hebben een ingebouwde DVB-T tuner. Deze antenne ontvangt een signaal uit de ether en stuurt dit door naar de tv. Door de draadloze ontvangst heb je geen aansluitingen nodig. Zo kijk je ook op de camping of op zolder naar tv programma's. Digitale tv via de ether is gratis, maar biedt een beperkt aantal zenders. Denk aan de publieke omroep of regionale zenders.

Kabel via CI+ module

Een tv met een DVB-C tuner ontvangt digitale kabel tv. Het is handig wanneer de tv een ingebouwde CI+ ingang heeft. Hierin steek je de smartcard van je provider, zodat je geen los kastje nodig hebt. Het is geen garantie dat een tv met een CI+ ingang de kaart van je provider ondersteunt. Controleer dit eerst bij je provider om teleurstelling te voorkomen.

Kabel via losse decoder

Ondersteunt je tv de kaart van je provider niet of heeft deze helemaal geen CI+ ingang? Dan los je dit gemakkelijk op met een losse digitale decoder. Via een kabel sluit je dit kastje aan op elke gewenste tv. Je kunt een digitale decoder kopen of huren van je provider. Vaak hebben deze decoders een ingebouwde kaart die persoonlijke informatie bevat. Dit maakt ze ongeschikt voor tweedehands koop of verkoop.

Satelliet

Met digitale tv via een satelliet ontvang je zenders van over de hele wereld. Voor toegang tot het gratis zenderaanbod heb je een schotel en een televisie met een DVB-S tuner nodig. Als je naar betaalzenders wilt kijken, moet je een abonnement bij een provider afsluiten. De provider geeft je een smartcard die je in de tv steekt. Net als bij kabel tv moet je eerst controleren of de tv geschikt is voor de provider.

Interactieve tv

Je ontvangt interactieve televisie via internet. Hiermee ben je niet afhankelijk van de tv gids, maar bepaal je zelf wat je op welk moment kijkt. Interactieve tv is niet gratis. Hiervoor sluit je een abonnement af bij je provider, bijvoorbeeld als onderdeel van een alles-in-1 pakket. Meestal geeft de provider je een losse decoder die je op de tv aansluit.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 22.123 beoordelingen