The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Jan

Welke laptop heb je nodig voor fotobewerking?

Je bewerkt als hobby vakantiefoto's of je bent grafisch vormgever en bewerkt voor je werk foto's. In beide situaties heb je een laptop nodig die krachtig genoeg is om Photoshop te draaien. In dit artikel geven wij je advies over welke laptop je het beste kunt kopen wanneer je aan fotobewerking doet.

Werken met Photoshop: wat heb je nodig?

Photoshop is het populairste programma om foto's mee te bewerken. Wanneer je voor werk, studie of hobby foto's bewerkt is het dus belangrijk om een laptop te kopen die Photoshop soepel draait. Als jij zonder problemen foto's wil bewerken met programma's als Photoshop, kies dan voor een laptop met de volgende specificaties:

  • Processor: minimaal Intel Core i5 of AMD A12
  • Werkgeheugen: minimaal 8 gigabyte
  • Beeldscherm: minimaal full hd (1920 x 1080)

Processor, werkgeheugen en beeldscherm

Foto met essentiële componenten van een laptop in een cirkel.

Photoshop is een zwaar programma en daarom is een goede processor een must. Met een Intel Core i5 of AMD A12 processor is jouw laptop krachtig genoeg om aan de slag te gaan met je fotoprojecten.

Op het werkgeheugen slaat je laptop tijdelijk informatie op die nodig is om een proces draaiende te houden. Photoshop slaat veel informatie in dit werkgeheugen op en daarom is minimaal 8 gigabyte werkgeheugen aanbevolen.

Met een 4K beeldscherm zie jij de meeste details, maar dat kost ook wat. Wij bevelen minimaal een full hd (1920 x 1080) resolutie aan voor foto's bewerken, zodat jouw afbeeldingen scherp op je scherm verschijnen.

Simpele beeldbewerking

Vrouw bewerkt foto op laptop aan bureau.

Als je alleen een kleurfilter of effect aan je foto's wil toevoegen, heb je niet altijd een dure en krachtige laptop nodig. Met een minder snelle laptop zijn er genoeg opties. Je gebruikt dan alleen geen zware bewerkingsprogramma's als Photoshop. Met deze laptops gebruik je een programma als Microsoft Photos. Of als je een Chromebook koopt: de Pixlr applicatie. Zo ga je al met een laptop met een Intel Celeron processor aan de slag om een album van je vakantiefoto's te maken.

Professionele fotobewerking

Persoon bewerkt een foto op een laptop met behulp van een tekentablet.

Werk je aan grote grafische projecten, heb je vaak meerdere RAW of TIFF afbeeldingen tegelijkertijd openstaan of monteer je hier en daar ook een video? Dan is een laptop met veel rekenkracht aanbevolen. In sommige gevallen is zelfs een dedicated videokaart aan te raden. Zeker als professional wil je goed zitten en zeker weten dat jouw laptop elke taak aankan. In dat geval is een laptop in een iets hogere klasse de beste keuze voor jou.

Andere programma's en grafisch ontwerp

Verschillende soorten fotobewerkprogramma's naast elkaar.

Naast Photoshop zijn er nog genoeg andere programma's waarmee je kunstwerken van jouw foto's maakt. Vergelijkbare programma's voor fotobewerking zijn Lightroom, Capture One Pro en Optics Pro 11.

Ook als grafisch ontwerper of dtp'er heb je een bepaalde laptop nodig om jouw werk goed uit te voeren. De programma's die veel grafisch ontwerpers gebruiken zijn qua vereisten vergelijkbaar met Photoshop. Een aantal van deze programma's zijn Illustrator, InDesign en CorelDraw. Zoek je de beste laptop voor jou, let dan op onze aanbeveling voor foto's bewerken.

Advies op maat in de winkels

Laptop testen in de winkel.

Wil je je potentiële nieuwe laptop graag eerst even vasthouden en testen? Of wil je graag persoonlijk advies van een specialist? Kom dan op afspraak langs in de winkel. Dan maken wij alle tijd voor je. En ben je overtuigd, dan installeren we meteen je nieuwe laptop voor je.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2022 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 14.259 beoordelingen