The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Lieze

Hoe kies je de juiste hartslagmeter per sport?

De juiste hartslagmeter is afhankelijk van de sport die jij beoefent. Loop jij bijvoorbeeld marathons? Dan raden we een horloge met een hartslagmeter aan. Als je veel tijd besteed in het krachthonk van de sportschool is een hartslagband beter. We vertellen je per sport welke hartslagmeter we aanraden: een borstband of een horloge met een hartslagmeter.

Hardlopen en fietsen: horloge met hartslagmeter

Fietsers

Voor een écht nauwkeurige hartslagmeting is een borstband beter. Toch raden we veel hardlopers en fietsers - degene die een constant tempo aanhouden - een horloge met een hartslagmeter aan. De hartslagmeting van een horloge loopt iets achter, maar omdat je eenzelfde tempo aanhoudt, valt het nauwelijks op. En een horloge heeft flink wat voordelen. Het meet niet alleen je hartslag, maar bijvoorbeeld ook je afgelegde afstand, gemiddelde snelheid en route. Ook meten sommige horloges je grondcontacttijd en aantal wentelingen per minuut.

Spinnen, sprinten en intervaltraining: hartslagband

Sprinter

Voor sporten waarbij een lage en hoge hartslag elkaar snel opvolgen, raden we een hartslagband aan. Een polsmeting loopt namelijk altijd achter. Als je in een constant tempo sport, valt dit niet op, maar als je spint, sprint of in intervals traint wel. Wil je meer meten dan alleen je hartslag? Denk aan je gemiddelde snelheid en algehele conditie. Overweeg dan om niet alleen een hartslagband, maar ook een sporthorloge aan te schaffen. Om ze te koppelen moeten ze beide bluetooth of ANT+ ondersteunen.

Zwemmen: hartslagband

Zwemmer

Sommige horloges meten je hartslag wel onder water, maar deze meting is nooit nauwkeurig. Dit komt omdat er water tussen je horloge en pols komt. Daarom raden we zwemmers sowieso een borstband aan. Als je extra metingen wenst, zoals je zwemsnelheid en SWOLF zwemscore kun je overwegen om naast een borstband ook een compatibel sporthorloge te kiezen dat aanbevolen is voor zwemmers. Let er dan wel op dat de band en het horloge dezelfde soort draadloze verbinding ondersteunen: bluetooth of ANT+.

Krachttraining en roeien: hartslagband

Krachttraining

Als je roeit of aan de gewichten hangt, spannen je spieren op een 'onnatuurlijke' manier samen. Hierdoor werkt een polsmeting niet goed. Besteed jij de nodige uurtjes in het krachthonk of roei je fanatiek? Kies dan altijd voor een hartslagband als je jouw hartslag wil weten.

Marathon: horloge met hartslagmeter

Marathonloper

Marathonlopers raden we een sporthorloge met hartslagmeter aan. Een horloge meet namelijk meer gegevens die relevant zijn. Je gemiddelde snelheid bijvoorbeeld. Aan de hand hiervan zie je of je race nog volgens plan verloopt. Verder zit een horloge fijner. Een borstband schuurt soms bij mannen met borsthaar en zit bij vrouwen niet altijd lekker in combinatie met een sportbeha. Aangezien een marathon lang duurt, wil onnodig ongemak voorkomen. De hartslagmeting van een horloge loopt wel iets achter, maar omdat je in een constant tempo loopt, is dit niet erg.

Triathlon: horloge met hartslagmeter én hartslagband

Triathlon

Zwemmen is een belangrijk deel van de triathlon. Om tijdens het zwemmen je hartslag te meten, kies je een hartslagband. Een polsmeting is namelijk niet nauwkeurig in het water. Maar waarschijnlijk wil je meer meten: je gemiddelde snelheid - om te zien of je nog op schema ligt - en je gelopen afstand bijvoorbeeld. Ook is het leuk om naderhand je afgelegde route te bekijken. Overweeg dan ook een sporthorloge. En specifiek een model met een wisselknop waarmee je met 1 aanraking van bijvoorbeeld hardloop- naar fietsmodus schakelt.

Fitness: horloge met hartslagmeter

Fitness

Ben jij regelmatig in de sportschool te vinden of doe je thuis fitnessoefeningen? Dan is een horloge met een hartslagmeter de beste keuze voor jou. Het horloge geeft een goede indicatie van je hartslag, maar is met name relevant voor de extra's, zoals het tonen van de hartslagzone waarin je traint. Zo weet je zeker dat je het juiste aan het doen bent voor het verbranden van vet of verbeteren van je conditie. Verder meten sommige horloges je fitnessleeftijd en bieden ze een arsenaal aan fitnessoefeningen die je thuis kunt doen.

Tips voor een nauwkeurige hartslagmeting via een horloge

Horlogespecialist

Kies je voor een horloge met een hartslagmeting? Dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen voor een goede hartslagmeting. Deze tips lees je in het artikel '8 tips voor een nauwkeurige hartslagmeting via je horloge'.

Hartslagmetingen minder nauwkeurig door tatoeages

Een tatoeage op de plaats van een hartslagmeter kan de werking van een optische hartslagmeter verminderen. Het licht dat de hartslagmeter gebruikt, wordt geblokkeerd door de inkt en het patroon. Hierdoor is er kans op een minder nauwkeurige hartslagmeting.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,2 / 10 - 17.756 beoordelingen