The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Steven

Hoe kies je een interne SSD?

Een interne SSD is vele malen sneller dan een interne harde schijf. Soms zelfs wel 50 keer. Daarnaast gaat hij langer mee en is hij stiller en energiezuiniger. Maar welke SSD heb je precies nodig? Wij helpen je kiezen tussen een 2,5 inch en M.2 SSD en we leggen je uit welke opslagcapaciteit en snelheid je het beste kiest.

SSD kiezen

2,5 inch ssd

Er zijn verschillende typen SSD's. Als je de verkeerde kiest past hij niet in je pc. Het is dus belangrijk dat je de juiste kiest. Daarom stellen we je de volgende vragen:

  • Welk type SSD heb je nodig?
  • Waar gebruik je de SSD voor?
  • Welke opslagcapaciteit wil je?
  • Welke snelheid moet de SSD hebben?
  • Wil je een duurzame SSD?

Welk type SSD heb je nodig?

De meestvoorkomende Solid State Drives zijn 2,5 inch SSD's en M.2 SSD's. mSATA is een verouderde standaard en een PCIe kaart wordt vooral gebruikt voor specifieke doeleinden, zoals een server. We leggen je het verschil tussen 2,5 inch en M.2 uit:

2,5 inch vs. M.2 SSD

2 5 inch SSD in een laptop

2,5 inch SSD

2,5 inch is de standaard SSD voor laptops. Dit komt doordat deze net zo compact is als een 2,5 inch harde schijf en dezelfde SATA aansluiting gebruikt. Hierdoor past hij in bijna elke laptop, maar ook in veel desktops, NAS of mini pc's. Controleer dit voor de zekerheid in de handleiding van je pc.

De 2,5 inch SSD heeft als voordeel dat hij in veel apparaten past en relatief betaalbaar is, ten opzichte van een M.2.

M 2 SSD in moederbord

M.2 SSD

Een M.2 SSD is een stuk kleiner, waardoor je een speciale M.2 aansluiting nodig hebt in je laptop of desktop. Zorg dat de M.2 het juiste formaat heeft, namelijk 22x42, 22x60 of 22x80 millimeter. Kies tussen 2 soorten M.2 SSD's:

  • M.2 SATA is even snel als 2,5 inch en past in elke M.2 aansluiting.
  • M.2 NVMe is tot wel 10x sneller dan SATA, maar past alleen in een M.2 aansluiting met een B-key.

Waar gebruik je de SSD voor?

SSD voor NAS

Welke SSD het beste bij je past, hangt af van je gebruikssituatie. Voor het sneller maken van je laptop of desktop ben je het beste af met een 2,5 inch SSD zoals de Samsung 860, Seagate Barracuda of WD Blue. Voor gaming zijn er speciale SSD's ontwikkeld met een hogere snelheid, zoals de WD Black, Seagate FireCuda en Kingston Savage. Wil je een SSD in een NAS plaatsen? Kies dan voor een Seagate IronWolf SSD. Die zijn gemaakt voor 24/7 gebruik.

Hoeveel opslagcapaciteit wil je?

250GB ssd of 2 tb ssd

Hoewel SSD's sneller zijn dan harde schijven, hebben ze minder opslagcapaciteit. Hierdoor koop je een SSD meestal niet om bestanden te bewaren die je zelden gebruikt, maar juist voor veelgebruikte programma's. Hoeveel opslagruimte je kiest hangt dus af van het aantal applicaties en games dat je wilt bewaren. Houd wat ruimte over om het besturingssysteem van je computer op de SSD te installeren. Dan start hij vele malen sneller op. 1 terabyte biedt een mooie middenweg tussen opslagruimte en prijs.

Hoe snel moet de SSD zijn?

m,2 nvme snelle ssd

Welke SSD je kiest zal het verschil maken tussen een snelle en een razendsnelle opslagmodule. SATA SSD's halen in het beste geval een snelheid tot ongeveer 550 MB/s. NVMe SSD's zijn het snelste en halen een snelheid tot maar liefst 5000 MB/s. De schrijfsnelheid is hierbij het meest belangrijk, maar er zijn verschillende soorten snelheden:

Verschillende soorten snelheden

Schrijfsnelheid Megabytes per seconde Bepaalt hoe snel je iets op de SSD zet, tijdens het downloaden van een film bijvoorbeeld.
Leessnelheid Megabytes per seconde Bepaalt hoe snel iets overgezet wordt naar een andere plek, tijdens het uploaden van een film bijvoorbeeld.
Willekeurige schrijfsnelheid In-/outputs per seconde Bepaalt hoe snel je allemaal kleine bestandjes naar de SSD schrijft, tijdens het uitpakken bijvoorbeeld.
Willekeurige leessnelheid In-/outputs per seconde Bepaalt hoe snel je allemaal kleine bestandjes overzet naar een andere plek, tijdens het backuppen van een map met foto's bijvoorbeeld.

Wil je een duurzame SSD?

Energie zuinige ssd

Als je een SSD wilt die lang meegaat, dan let je op de TBW en de MTBF. Voor beide geldt: hoe hoger hoe beter. De TBW staat voor Terabytes Written, en geeft aan hoeveel terabyte aan data je gemiddeld naar de SSD schrijft. 600 TBW betekent dus dat je gemiddeld 600 terabyte aan data bewaart voordat de SSD een defect vertoont. De MTBF werkt iets lastiger. Hoe hoger het aantal uur MTBF, des te kleiner de kans op een storing.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,2 / 10 - 17.362 beoordelingen