The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Charlotte

Hoe kies je een filter koffiezetapparaat?

Zoek je een filterkoffie apparaat, maar weet je niet voor welke je het beste kunt gaan? Met dit artikel helpen we jou op weg naar jouw ideale filterkoffiemachine. Kijk naar functies die het beste bij jou passen, zoals: een geïntegreerde koffiemolen, een warmhoudplaat, instelbare koffiesterkte of een timer. Het is belangrijk om voor een waterreservoir te gaan dat past bij de grootte van je huishouden.

Filter koffiezetapparaat kiezen

Filter koffiezetapparaten zijn op een paar punten hetzelfde. Je hebt een filter nodig om koffie te zetten, streepjes in het waterreservoir waarop je ziet hoeveel kopjes koffie je zet en natuurlijk de koffiekan waarmee je de koffie schenkt. Maar welke andere functies passen daarnaast het beste bij jou?

  1. Wil je gemalen koffie of koffiebonen gebruiken?
  2. Voor hoeveel kopjes wil je één kan zetten?
  3. Wil jij de sterkte van je koffie aanpassen?
  4. Hoe wil jij de koffie warm houden?
  5. Hoe gebruiksvriendelijk wil jij het apparaat hebben?

Gemalen koffie of koffiebonen?

Je vult filterkoffiemachines voornamelijk met gemalen bonen, zo stroomt het water meteen over de fijne bonen. Je koopt gemalen koffie, net als koffiebonen, in een zak of je maalt ze zelf fijn met een bonenmaler. Met een koffiemolen pas je zelf de maalgraad van de bonen aan. Er zijn ook filtermachines die beschikken over een ingebouwde koffiemolen. Hierbij doe je verse koffiebonen in het apparaat. De machine maalt de bonen meteen fijn en begint met koffiezetten. Verse bonen zijn vol van smaak en je maakt er bovendien je eigen recepten mee.

Hoeveel koppen wil je zetten?

Wanneer je voor een filterkoffiemachine kiest, is het belangrijk om te kijken naar hoeveel kopjes je per zetbeurt zet. Het gemiddelde waterreservoir is 1,2 liter, daar zet je zo’n 10 koppen koffie mee van 120 milliliter per kopje. Ben jij de enige koffiedrinker thuis, dan kies je voor een klein waterreservoir. Drinken jouw huisgenoten, kinderen of ouders graag een kopje mee, kies dan voor een normaal waterreservoir. Via de kopsaanduiding in het waterreservoir bepaal je gemakkelijk voor hoeveel personen koffie je zet.

Sterkte aanpassen van de koffie

Het fijne van filterkoffie is dat je gemakkelijk de smaak verandert. Je geeft bijvoorbeeld een draai aan de maalgraad van je (geïntegreerde) koffiemolen, past de waterhoeveelheid aan en kiest natuurlijk de smaak van de bonen uit. Zo maak je jouw koffie lekker eigen. Sommige filter koffiezetapparaten beschikken over een instelbare koffiesterkte. Hierdoor pas je de koffie aan naar jouw persoonlijke smaak. Verander bijvoorbeeld jouw milde bak naar een sterker kopje filterkoffie.

Hoe wil je de koffie warm houden?

Je zet een volle kan koffie voor jezelf en je partner, maar je wilt over een half uur pas bijschenken? Dan kies je over het algemeen tussen de thermoskan of warmhoudplaat functie om je filterkoffie warm te houden. Zodra je een filterkoffie in een thermoskan hebt gezet, neem je deze gemakkelijk mee naar de ontbijttafel. Je schenkt dan niet alleen de koffie bij wanneer je daar zin in hebt, maar zo blijft de koffie nog voor een lange tijd warm. Een warmhoudplaat houdt de kan nog voor 20, 30 of 40 minuten lang warm. Hierna schakelt de machine zichzelf meestal uit.

Gebruiksgemak filter koffiezetapparaat

Timer

Stel met de timer in wanneer de koffie klaar moet staan. Zo stel je voor elk gewenst tijdstip in hoeveel koffie je wanneer wilt hebben. Word elke morgen bijvoorbeeld met de geur van koffie gewekt.

Druppelstop

Zodra je de koffiekan onder het filterkoffie apparaat vandaan haalt, bestaat er een kans dat de koffie nog nalekt. Met een druppelstop loop je niet tegen dit probleem aan en stopt de koffie meteen met lekken wanneer je de kan weghaalt.

Permanent filter

Permanent filter

Weg met de papieren filters en kies voor een permanente koffiefilter. Je gebruikt deze filter elke dag opnieuw. Op deze manier gooi je het koffiedik in de prullenbak en spoel je het filter af onder de kraan. Bekijk of er eentje bij jouw filterkoffiemachine zit of schaf er meteen een aan. Kies je voor een rvs koffiefilter? Dan zal deze niet verroesten en gaat ‘ie een hele lange tijd mee. Let wel op welke maat je nodig hebt in jouw filter koffiezetapparaat

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,2 / 10 - 17.228 beoordelingen