The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Marcel

Hoe maak ik een back-up van mijn Android smartphone?

Je wilt al jouw gegevens overzetten naar je gloednieuwe smartphone. Om dat voor elkaar te krijgen heb je een back-up nodig van je huidige toestel. Wat zijn precies de handelingen en waar moet je allemaal op letten? In dit artikel leg ik het haarfijn uit.

Waarom wil ik een back-up maken?

Smartphone gegevens overzetten

Heb je een nieuw toestel aangeschaft? Dan wil je natuurlijk al je berichten, foto's en apps van je huidige smartphone meenemen. Hiervoor is er een back-up nodig die je vervolgens herstelt op je nieuwe toestel. De meeste smartphones maken automatisch een back-up op de achtergrond, voor het geval er iets gebeurt. Maar om er zeker van te zijn dat je alles meeneemt naar je nieuwe toestel, is er een volledige back-up nodig.

Maak een back-up met je Google account

Google logo

Een back-up maken op een Google account is de makkelijkste methode. Al jouw gegevens als Wi-Fi wachtwoorden, logbestanden, apps en instellingen worden in een map gestopt en opgeslagen op je Google Drive. Het handige is dat alle Android smartphones beschikken over deze optie. Na het activeren van deze methode, maakt je toestel automatisch een back-up van je apparaatgegevens. Wil je weten hoe je dit moet activeren, volg dan de onderstaande stappen:

Stappenplan

 1. Open 'Instellingen'. Kan je dit niet vinden? Gebruik dan de zoekfunctie in je applicatieoverzicht.
 2. Klik op 'Back-up maken'. Eenmaal in de instellingen scrol je naar beneden. Bijna aan het eind vind je de optie `Back-up maken'. Let op: deze benaming kan variëren per smartphone merk. Bijvoorbeeld: Back-up maken en terugzetten, back-up en herstel, Back-up maken en resetten.
 3. Klik op 'Back-up van mijn gegevens'. Zie je 'Back-up van mijn gegevens' meerdere malen staan? Kijk dan eerst goed onder welk kopje deze valt. Sommige smartphone fabrikanten hebben namelijk een merkgebonden back-up functie ingebouwd. Zoek het kopje waar 'Google' in vermeld staat.
 4. Klik op 'Aan'. Vanaf dit punt krijgen jouw gegevens automatisch een plekje in je Google Drive. Dit zie je niet op je scherm gebeuren. Het opslaan van je gegevens doet hij namelijk op de achtergrond.
 5. Kies je gewenste Google account. Ga terug naar het vorige scherm (back-up maken). Onder de optie 'Back-up van mijn gegevens' vind je de optie 'Back-up van account'. Hier geef je aan op welke account je de back-up wilt hebben. Klik op deze optie en kies je gewenste Google account. Let op: deze benaming kan variëren per smartphone merk. Bijvoorbeeld: Back-up van account maken of back-up account.
 6. Klaar! Je Android smartphone zal nu automatisch een back-up maken van je gegevens.

Maak een back-up van je foto's en video's

Foto logo

Een back-up maken van foto's en video's kun je op twee manieren doen. Eén optie is het overzetten naar je PC. Dit doe je met behulp van een USB kabel. De tweede methode is mijn persoonlijke favoriet: een back-up maken op Google Foto's. Welke methode kies jij?

Maak een back-up van je foto's en video via PC

 1. Sluit je smartphone aan je PC. Gebruik hiervoor de USB kabel die in de doos van je toestel zit.
 2. Klik op 'Mediabestanden overdragen via USB'. Je smartphone zal de connectie herkennen. Dit zie je in de notificatiebalk staan van je Android toestel. Veeg de notificatiebalk omlaag, tik op de melding 'Mediabestanden overdragen via USB' en selecteer 'Mediabestanden overdragen'.
 3. Open de verkenner op je PC. Ook je PC herkent de connectie. Jouw smartphone is nu te vinden in de verkenner. Navigeer naar de map van je toestel. Let op: als je voor het eerst je smartphone aan je PC koppelt, installeert je PC eerst de nodige software. Dit doet hij automatisch.
 4. Open de map 'DCIM'. In deze map vind je al jouw foto's en video's die op je toestel staan. Sleep of kopieer deze bestanden naar een gewenste map op je PC. Let op: het overzet proces kan een tijdje duren.
 5. Klaar! De door jou geselecteerde foto's en video's hebben nu een plekje op je PC. Je kunt de bestanden nu verwijderen van je smartphone.

Maak een back-up van je foto's en video's op Google foto's

Google logo
 1. Download de app. Open 'Play Store' en download de app 'Google Foto's'. Open de app zodra de installatie is voltooid. Let op: Heb jij Google Foto's al op je toestel staan? Open de app en ga verder naar stap 4.

 2. Klik op 'Toegang toestaan'. Na het openen van de app zal er een notificatie verschijnen. Google Foto's heeft toegang nodig tot jouw foto's en video's. Klik op 'toestaan'.

 3. Stel je Google account in. Log in met de Google account waarop je de foto's en video's wilt bewaren. Klik daarna op gereed. Let op: het kan even duren voordat al jouw mediabestanden zijn geladen.

 4. Klik op op het icoontje met 3 streepjes. Deze vind je in de linker- of rechterbovenhoek van het scherm. Er zal een menu verschijnen. Klik vervolgens op 'instellingen'.

 5. Klik op 'instellingen'. Na het klikken op het icoontje met 3 streepjes zal er zal een menu verschijnen. Klik vervolgens op 'instellingen'.

 6. Klik op 'Google Drive'. Scrol een beetje naar beneden in het menu. Schuif de 'Google Drive' knop naar rechts. Er wordt nu een map aangemaakt op je Google Drive account voor al jouw foto's en video's.

 7. Klaar! Hoera! Alle mediabestanden op je telefoon worden nu opgeslagen op je Google Drive account. Houd er rekening mee dat dit een tijdje kan duren, afhankelijk van het aantal bestanden.

Maak een back-up van je WhatsApp berichten

WhatsApp logo

Als je wisselt van telefoon wil je natuurlijk al je WhatsApp berichten meenemen. Een back-up maken van je chats gebeurt niet met de back-up functie van je smartphone, maar in WhatsApp zelf. Volg de onderstaande stappen om een back-up te maken van je WhatsApp berichten:

Stappenplan

 1. Open 'WhatsApp'. Je gebruikt `m elke dag. Het icoontje is dus eenvoudig te vinden.
 2. Klik op 'instellingen'. Klik in de rechterbovenhoek op de 3 puntjes. Er verschijnt een venster. Klik vervolgens op 'instellingen'.
 3. Klik op 'Chats'. Er verschijnt een nieuw scherm. Klik op 'Chats'.
 4. Klik op 'Chat back-up'. Er verschijnt opnieuw een scherm. Klik op 'Chat back-up'.
 5. Stel Google Drive in. Check eerst de Google Drive instellingen voordat je begint met het maken van een back-up. Scrol naar beneden en geef aan hoe vaak je een back-up wilt maken van je WhatsApp berichten. Kies het account waarop de back-up moet komen te staan. Kies daarna dat je alleen een back-up wilt maken als je met Wi-Fi verbonden bent. Tot slot kies je of video's ook een back-up krijgen.
 6. Klik op 'Back-up maken'. WhatsApp zal nu een back-up maken van je berichten. Er zal een laadbalk verschijnen die je precies vertelt hoe ver hij is met het maken van de back-up. Let op: dit kan even duren, afhankelijk van het aantal chats.
 7. Klaar! Hoera! Al jouw WhatsApp berichten zijn nu opgeslagen op je Google Drive account. Ga je WhatsApp gebruiken op je nieuwe smartphone: gebruik dan de Google account van stap 5.

Hulp van een specialist in de winkel

Hulp van specialist in Coolblue winkel

Is het je na het lezen van dit artikel nog niet gelukt om een back-up te maken van jouw Android smartphone? Geen zorgen. Onze experts staan voor je klaar in de Coolblue winkels om je verder te helpen. Onder het genot van een kopje koffie helpen ze jou graag een back-up te maken.

Marcel
Artikel van:
Marcel Telefoonspecialist.

© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 13.733 beoordelingen