View Coolblue in English? |
Geschreven door Leonie

Advies over ijsmachines

Op een warme dag is er niets lekkerder dan een lekker koel drankje of ijsje. Een ijsmachine geeft je dan het gemak om zelf verschillende soorten ijs te maken. Op deze adviespagina helpen we je bij de keuze van een ijsmachine die het meest geschikt is voor jou.

1. Hoe snel wil je je ijs bereiden?

Er zijn twee manieren om ijs te bereiden in een ijsmachine. Bij ijsmachines met een koelelement vries je het element 24 uur van tevoren in. Het mengsel dat je er daarna bij voegt en in de machine plaatst, wordt hierdoor gevroren. Binnen 20 tot 30 minuten heb je vers zelfgemaakt ijs. Bedenk wel dat je vriezer groot genoeg moet zijn voor het koelelement en dat je voor elke nieuwe smaak het koelelement opnieuw moet invriezen.

  • Compact en voordelig.
  • Altijd een paar uur van te voren invriezen.

Een ijsmachine met een compressor werkt automatisch en vriest het ijsmengsel meteen als je de machine aanzet. De ijsemmer wordt direct gekoeld zodra je de machine aan zet. In dit type ijsmachine kun je meerdere ijssmaken achter elkaar maken.

  • Je maakt meerdere smaken achter elkaar.
  • IJsemmer wordt gekoeld zodra de machine wordt aangezet.
  • Zwaar en vaak duurder.

2. Hoeveel liter ijs wil je maken in de ijsmachine?

Aan de hand van de inhoud van de ijsmachine weet je hoeveel ijs je kunt bereiden. Vaak krijg je uit de ijsmachine iets minder zelfgemaakt ijs dan de inhoud aangeeft. Zo maak je van een ijsmachine met een inhoud van 1 liter, ongeveer 800 tot 900 gram ijs.

3. Wil je zelf het proces in de gaten houden?

IJs kun je met verschillende ingrediënten maken. Misschien vind jij het wel lekker om er nootjes, stukjes chocolade of vruchten in te doen. Een ijsmachine met vulopening maakt het je gemakkelijk om deze extra ingrediënten tijdens de bereiding toe te voegen.

Daarnaast kun je het fijn vinden om het proces in de gaten te houden. Zo beëindig je het proces als jij vindt dat het ijs klaar is. Bekijk dan de ijsmachines met een doorzichtige deksel of een kijkvenster.

Houd er daarbij rekening mee dat zelfgemaakt ijs in een ijsmachine zachter is dan het ijs dat je in bakken bij de supermarkt koopt. Wil je dat jouw ijs ook wat harder is? Vries het ijs dan een uur in, na de bereiding.

4. Waar kun je verder nog op letten?

Het materiaal

Wil je een ijsmachine van roestvrijstaal of van kunststof? Roestvrijstaal is makkelijker te onderhouden en blijft langer mooi. Daarentegen is een ijsmachine van kunststof vaak verkrijgbaar in verschillende vrolijke kleuren.

Het vermogen

Het vermogen verschilt per type ijsmachine. Zo heeft een ijsmachine met compressor een hoger vermogen. Dit komt doordat hij het ijs tijdens de bereiding moet invriezen. Omdat een ijsmachine met koelelement vooraf wordt ingevroren, heeft hij minder kracht nodig om het ijs te bereiden.

Leonie
Artikel van:
Leonie
IJsmachinespecialist.