The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Marijn

Waar moet ik op letten als ik mijn koelkast ga verplaatsen?

Voordat je een koelkast verplaatst, zijn een aantal stappen noodzakelijk. Denk aan het leegmaken van je koelkast, het eventueel ontdooien van de vriesruimte en het rechtop verplaatsen van de koelkast. In dit artikel leggen we je in 4 stappen uit hoe je dit het beste doet.

Koelkast verplaatsen in 4 stappen

Koelkast verplaatsen

Met de onderstaande 4 stappen verplaats je je koelkast veilig, zodat deze geen schade oploopt.

  • Stap 1. Maak de koelkast leeg
  • Stap 2. Ontdooi het vriesvak
  • Stap 3. Zet losse onderdelen vast
  • Stap 4. Vervoer je koelkast staand

Stap 1: maak je koelkast leeg

Koelkast en koelbox

Allereerst maak je je koelkast leeg. Bewaar je boodschappen tijdelijk in een andere koelkast of in een koelbox met koelelementen. In de winter kun je je etenswaren ook tijdelijk buiten bewaren. Met een sopje maak je gelijk de binnenkant schoon.

Stap 2: ontdooi het vriesvak

Ontdooien

Heeft je koelkast een vriesvak of -gedeelte? Deze moet je ook ontdooien voordat je het apparaat verplaatst. Hoe lang het ontdooien duurt, hangt af van de grootte van het vriesvak. Voer deze klus daarom niet uit op de dag van de verplaatsing zelf, maar een dag van tevoren.

Stap 3: zet losse onderdelen vast

Koelkast zonder plateau

Haal de lades en draagplateaus uit de koelkast of plak ze vast met plakband of tape. Zo voorkom je dat ze tijdens het vervoer gaan schuiven en je koelkast van binnen beschadigen. Zet de koelkastdeur vast met een spanband, zodat deze gesloten blijft. Het snoer van de stekker bind je met een touw vast, zodat deze nergens tegenaan komt en niet beschadigt raakt.

Stap 4: vervoer de koelkast staand

Steekwagen

Een koelkast verplaats je bij voorkeur staand met een steekwagen of tilband. Wanneer je hem schuin of liggend verplaatst, komt er olie in de compressor terecht, wat schade aan je koelkast veroorzaakt. Zodra de koelkast op de gewenste plek staat, sluit en zet je het apparaat aan. Ben je bang dat er toch olie in de compressor zit? In de handleiding staat de aangeraden wachttijd. Mocht je deze kwijt zijn, houd dan 4 tot 24 uur aan.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 22.089 beoordelingen