The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Jos

Laptops vergelijken: hier moet je op letten

Ben je klaar met al dat oriënteren en kun je niet wachten jouw favoriete laptop te bestellen? Gewoon doen. Maar wat als je een selectie hebt gemaakt en nog een paar modellen over hebt die allemaal goed klinken? Je wilt de beste laptop voor jou, maar welke is de juiste keus? Wij gaan je helpen. Met deze tips word jij dé specialist in het vergelijken van laptops en kun je een weloverwogen keuze maken.

Waar moet je op letten?

De doorslaggevende factor voor het kopen van een laptop kan van alles zijn. Een krachtige processor voor een mooie prijs, alle specificaties die je nodig hebt of gewoon een leuk kleurtje. Bij de laatst overgebleven modellen begin je echt met vergelijken en wij gaan je daarbij helpen.

Besturingssysteem

Ga je voor een laptop met Windows, macOS of Chrome OS? Windows is het meest gebruikte besturingssysteem en zie je terug op vele laptops. Om deze reden zijn er voor dit besturingssysteem vele programma's en opties beschikbaar. macOS is een besturingssysteem speciaal voor Apple producten. Het is gebruiksvriendelijk maar Apple producten zijn normaal gesproken duurder dan Windows apparaten. Daarnaast zijn Chromebooks met besturingssysteem Chrome OS snel groeiende. Op dit besturingssysteem zit je op de Chrome-webbrowser en kun je geen programma's installeren. Echter zijn er vele applicaties beschikbaar om met jouw Chromebook alle dagelijkse taken uit te kunnen voeren.

Windows en macOS

Windows

Pluspunten van Windows

 • Beschikbaar in elke prijsklasse.
 • Handig design voor touchscreen.
 • Uitgebreide keuze voor het installeren van programma's.

Minpunten van Windows

 • Zonder virusscanner veel kans op virussen.

macOS

Pluspunten van macOS

 • Weinig last van virussen.
 • Lange batterijduur.
 • Hardware en software goed op elkaar afgestemd.

Minpunten van macOS

 • Relatief duur in aanschafwaarde.
 • Minder programma's beschikbaar voor installatie.

Processor

De processor kun je zien als de motor van de laptop. Die processor bestaat uit meederde kernen waarbij iedere kern als het ware als een aparte processor fungeert. Des te meer kernen de processor heeft, des te meer taken de processor tegelijkertijd uit kan voeren. Dit varieert van één kern (single core) tot acht kernen (octa core). De meest voorkomende zijn dual core (twee kernen) en quad core (vier kernen). Welke processor je nodig hebt, hangt af van waar je de laptop voor gaat gebruiken.

Opslagcapaciteit

Een harde schijf (HDD, afkorting voor Hard Disk Drive) is een medium om gegevens op te bewaren op je laptop, een SSD (Solid State Drive) is een snellere variant hiervan. Een HDD beschikt over het algemeen over meer opslagruimte, terwijl een SSD sneller, betrouwbaarder, energiezuiniger en stiller is. Echter is een SSD wel duurder om aan te schaffen. Er zijn tegenwoordig ook laptops met beide schijven of een HDD met cache-SSD. De cache-SSD is tijdelijk geheugen die zorgt dat de laptop sneller opstart.

Hoe moet ik laptops vergelijken?

Dus hoe pak je het aan? Zet de overgebleven keuzes naast elkaar. Je kunt dit op twee schermen doen of heen en weer schakelen tussen vensters, maar echt praktisch is dat niet. Je kunt beter gebruik maken van de vergelijkingstool op onze website. Je kunt op twee manier jouw favoriete producten selecteren:

 • In het laptopoverzicht de `Toevoegen aan vergelijking' button aanklikken.
 • Op de productpagina de `Toevoegen aan vergelijking' button aanklikken.

Het gaat om de volgende button op beide pagina's:

Vervolgens laat de vergelijking zien wat de verschillen zijn tussen beide modellen. De verschillen worden blauwgekleurd weergeven wat zorgt voor een overzichtelijke vergelijking. Door alle variërende specificaties naast elkaar te zetten, kun je een weloverwogen keuze maken en jouw favoriete laptop kiezen.

Waar moet je naar zoeken?

Maar hoe weet je dat je de juiste keuze maakt? Wij geven objectief advies, maar luister echter ook naar de ervaringen van anderen. Dit kan zowel advies van een expert als van gebruikers zijn. Wij zullen je helpen de juiste bronnen te raadplegen.

Consumentenbond en Tweakers

Consumentenbond

De Consumentenbond is er om het kaf van het koren te scheiden en komt op voor de belangen van de consument. Er worden duizenden producten getest om jou een betrouwbaar advies te kunnen geven. Producten met het 'Beste Koop' of 'Best Getest' keurmerk zijn snel te herkennen op onze website met het consumentenbondlogo. Bij producten die dit predicaat dragen, weet je zeker dat je een goed product aanschaft.

Tweakers

Deze website kan jou alle informatie geven die je nodig hebt. Met reviews van experts en ervaringen van klanten kun je snel zien of bij jouw selectie een laptop voor jou zit. Daarnaast hebben ze de best geteste modellen voor jou op een rijtje gezet. De door Tweakers best geteste modellen komen tevens op Coolblue goed naar voren door middel van een Tweakers logo. Zo herken je snel of jouw laptop bij de selectie van kwalitatief hoogstaande producten behoord.

Hardware.info en Notebookcheck

Hardware.info

Op Hardware.info worden diverse elektronica-artikelen getest door experts. Naast diepgaande reviews doen zij ook uitgebreide vergelijkstests om jou zo deskundig mogelijke informatie te geven. De producten die volgens hen goed uit de test komen, staan wederom aangegeven op onze website.

Notebookcheck

Deze website voorziet je van alle informatie die je nodig hebt voor het aanschaffen van je laptop. Het kan je helpen specifieke onderdelen te vergelijken of gedetailleerde reviews van jouw gekozen product te publiceren. Die reviews kunnen je helpen de doorslaggevende keuze te maken.

Reviews en adviespagina's

Reviews van klanten

Ervaringen van andere klanten is tevens een erg waardevolle bron. Zij kunnen voor- of nadelen hebben ervaren die voor jou ook van toepassing zijn. Lees daarom goed de reviews van andere Coolblue-klanten op de productpagina en misschien helpen deze ervaringen om jouw keuze makkelijker te maken.

Adviespagina

Lukt het niet de juiste laptop te kiezen, kijk dan op onze adviespagina om tot de beste laptop voor jou te komen.

Jos
Artikel van:
Jos Laptopspecialist.

© 1999 - 2019 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 34.413 beoordelingen