The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Sanne

Tips voor het maken van de beste foodfoto

Na uren zwoegen in de keuken wil je het gerecht dat je hebt gemaakt goed vastleggen voor publiek. Maar hoe maak je nou de beste foodfoto? In dit artikel vind je 6 tips die je hierbij helpen. Zo staat straks jouw hele Instagram profiel vol met prachtige foto’s om je vingers bij af te likken

Tip 1: leg de focus op het onderwerp

Focus op het onderwerp

Bij het fotograferen van eten wil je natuurlijk dat de focus op het product komt te liggen. Een kleine scherptediepte helpt hierbij. Zet je camera op de macro of culinaire stand, indien je camera over deze opties beschikt. In deze standen leg je gemakkelijk de focus op een klein onderdeel in het beeld. Alleen het onderwerp wordt scherp en de rest blijft vaag.

Tip 2: kies voor de juiste kleur

Juiste kleur

Ook de slager gebruikt kleur om eten er aantrekkelijker uit te laten zien. Het groene papier dat je vaak in de koelvitrines ziet liggen, complementeert de kleur van het vlees. Kleur kan ook heel veel doen voor je foodfoto. Ga op zoek naar tinten die complementair zijn aan het eten dat jij op de foto zet. Het helpt ook om kleuren te gebruiken die passen bij het seizoen van het gerecht of het product. Denk aan warme kleuren bij wintergerechten.

Tip 3: maak gebruik van de juiste belichting

Juiste belichting

Gebruik nooit een flitser bij foodfotografie. Bij flitslicht ziet je eten er erg onaantrekkelijk uit. Zorg voor zacht licht bij de fotoshoot. Daglicht geeft de foto een mooi en natuurlijk effect. Een beetje tegenlicht vanaf de zijkant werkt ook goed bij foodfoto's. Zo komt de structuur van het eten perfect tot zijn recht. Te veel licht is altijd beter dan te weinig. Door overbelichting ziet alles er namelijk extra vers en schoon uit.

Tip 4: zorg ervoor dat alles er vers uitziet

Vers eten

Vers eten ziet er erg lekker uit. Probeer je eten er daarom zo kakelvers mogelijk uit te laten zien. Een handig trucje hiervoor is het benevelen van bijvoorbeeld de groenten en het fruit met water. Op deze manier lijken de producten een stuk verser. Vlees laat je er aantrekkelijk uitzien door er op het laatste moment nog wat boter of olie op te smeren.

Tip 5: creëer een mooie compositie

Mooie compositie

Een goede aankleding maakt de compositie uiteindelijk helemaal af. Fotografeer je een gerecht? Leg er dan wat ingrediënten omheen. Of gebruik wat kruiden of een sausje om het geheel te garneren. Wat ook erg goed werkt bij foodfotografie is actie. Snijd alvast een stukje taart af of stop een lepel in de brood dip die je fotografeert. Dit maakt het geheel een stuk speelser. Bij het zien van de foto’s krijgt je publiek direct zin om het gerecht te proeven.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 19.220 beoordelingen