The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Sanne

Zo maak je de beste foto's in het bos

Het maken van een goede foto in het bos is een kunst op zich. Je moet goed nadenken over hoe je alles in beeld wilt brengen. Daarnaast is het belangrijk om je camera op de juiste manier in te stellen. Hoe je dit allemaal doet, lees je in dit artikel.

Tip 1: verken de omgeving van tevoren

Omgeving verkennen

De mooiste foto's worden gemaakt door fotografen die lang naar hun onderwerpen hebben gekeken. Hetzelfde geldt voor natuurfoto's. Neem de tijd om rustig rond te lopen in het bos waar je gaat fotograferen. Als je het bos nog niet zo goed kent, ontdek je op deze manier waar de mooiste plekken zijn. Ga desnoods een keer op verkenningstocht voor je je camera meeneemt. Op deze manier geniet je ook nog een keer extra van de natuur.

Tip 2: denk goed na over de compositie

Compositie

In een bos zie je soms letterlijk door de bomen het bos niet meer. Met de juiste compositie lukt het vaak wel om het bos goed in beeld te krijgen. Probeer diepte te creëren. Dit doe je bijvoorbeeld door een rij bomen langs een bospad te volgen in je foto. Of gebruik een omgevallen boom als voorgrond waardoor je beter ziet hoe diep het bos is. Daarmee leg je de grootsheid van het bos vast.

Tip 3: gebruik de juiste belichting

Juiste belichting

In een bos is het snel donker, hierdoor loop je het risico op een onderbelichte foto. Dit voorkom je met de juiste lichtinstellingen. Stel de camera niet in op een hoge ISO waarde, hierdoor ontstaat ruis in je foto. Gebruik een langere sluitertijd om de beeldsensor wat langer aan het beschikbare licht bloot te stellen. Zet je camera hierbij wel op een statief want door de lange sluitertijd heb je meer kans op bewegingsonscherpte.

Tip 4: kies een sfeervolle kleur voor je foto

Sfeervolle kleuren

Door in het gouden uurtje op pad te gaan met je camera, fotografeer je het bos bij bijzonder licht. Alles krijgt dan namelijk een goudachtige en zachte kleur. Hoewel je dit later ook aanpast in een bewerkingsprogramma, kun je er ook voor kiezen om de witbalans aan te passen voor mooiere kleuren. Door voor een hoge Kelvin waarde te kiezen, wordt er wat extra oranje en rood aan de foto toegevoegd. Hierdoor krijgt het beeld een warmer uiterlijk.

Tip 5: fotografeer in RAW

Fotografeer in RAW

In een bos is het verschil tussen donker en licht vaak erg groot waardoor het niet altijd lukt om de belichting goed te krijgen. Fotografeer daarom in het bos altijd in RAW. Hierdoor heb je meer vrijheid bij de nabewerking op de computer. Zo haal je gemakkelijker het licht terug bij een onderbelichte foto. Door de belichting later te perfectioneren krijg je ook de kans om de zonnestralen tussen de bomen beter tot hun recht te laten komen.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 22.273 beoordelingen