The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Sanne

Tips voor het maken van de beste vliegtuigfoto

Het vastleggen van vliegtuigen is een vak apart. Maar het levert toffe beelden op als je het goed aanpakt. Lees snel verder om erachter te komen welke trucjes je toepast voor het maken van de beste vliegtuigfoto. Wie weet heb jij straks nieuw materiaal voor aan de muur.

Tip 1: kies de juiste lens

Juiste lens

Welke lens je gebruikt, hangt af van hoe je het vliegtuig op de foto wilt zetten. Je gebruikt een zoom- of telelens als je het vliegtuig beeldvullend wilt vastleggen. Een brandpuntsafstand van ongeveer 300-400mm heb je zeker nodig om dit te bereiken. Het is belangrijk dat je hiervoor een echte telelens gebruikt, anders worden je foto’s niet scherp. Sommige camera's hebben ook een hele goede optische zoom. In dit geval hoef je geen andere lens aan te schaffen.

Tip 2: zorg voor een interessant beeld

Interessant beeld

Schiet een beeld dat interessant is om naar te kijken. Hier zijn verschillende technieken voor, zoals het benadrukken van de grootte van het vliegtuig. Door de omgeving, zoals bomen en bebouwing, erbij te betrekken plaats je het vliegtuig in perspectief. Nog een manier om dit te doen is het vliegtuig klein in beeld brengen. Zet het vliegtuig in een klein hoekje op de foto met daaromheen grote witte wolken tegen een strak blauwe lucht.

Tip 3: leg de beweging vast

Beweging vastleggen

Als je een foto van een bewegend object maakt, wordt de beweging meestal 'bevroren'. Dit doet de camera zodat je onderwerp er scherp op komt te staan. Maar soms is het juist leuk om de beweging vast te leggen, zeker bij vliegtuigen. Dit doe je door de focus vast te houden terwijl je met je camera het vliegtuig volgt. Pas dit trucje toe als je langs de landingsbaan staat en opstijgende of landende vliegtuigen gaat fotograferen.

Tip 4: fotografeer bij mooi licht

Mooi licht

In de fotografie speelt licht een ontzettend belangrijke rol. Bij het maken van vliegtuigfoto's heb je natuurlijk alleen maar buitenlicht tot je beschikking. Fotografeer alleen in de middagzon als je te maken hebt met een heldere blauwe lucht. Ga je in het gouden uurtje op pad, dan heeft de lucht prachtige kleuren en krijgt je foto een bijzondere gloed. Probeer altijd met de zon in de rug te fotograferen. Anders raakt het beeld overbelicht.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 20.044 beoordelingen