The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Sanne

Hoe zet je de zonsopgang en -ondergang op de foto?

Tijdens je vakantie op een tropisch eiland mag een foto van de zonsondergang natuurlijk niet ontbreken. Met een foto van de vroege zonsopkomst maak je waarschijnlijk nog meer indruk. Hoe je deze foto's het beste maakt, lees je in dit artikel. Aan de hand van 5 handige tips zorg jij voor een extra mooie herinnering aan jouw vakantie.

Tip 1: zorg ervoor dat je op tijd bent

Op tijd zijn

Bij een goede foto van de zonsopkomst of zonsondergang draait het natuurlijk allemaal om timing. Zoek uit hoe laat de zon precies opkomt of ondergaat en sta op tijd klaar met je camera. Wil je het schouwspel graag vanaf een specifieke locatie fotograferen? Zorg dan dat je een half uur van tevoren aanwezig bent om de plek te verkennen. Ga niet meteen weg als de zon onder is. Vaak daarna verschijnen er nog prachtige kleuren aan de horizon.

Tip 2: maak gebruik van het wolkendek

Gebruik het wolkendek

Je hoeft bij het fotograferen van een zonsopkomst of -ondergang niet bang te zijn voor wolken. Als een dik wolkenpak de zon bedekt, wordt het natuurlijk wel lastig om een goede foto te maken. Maar als de zon nog te zien is, werken de wolken juist in je voordeel. Het wit van de wolken reflecteert de kleuren van de opkomende of ondergaande zon. Hierdoor krijgt de lucht veel verschillende kleuren en wordt je foto nog mooier.

Tip 3: ga op zoek naar water

Water

Een zonsopkomst of zonsondergang is het mooist in de buurt van water. Over water kun je vaak heel ver kijken. Hier is het meeste te zien van de prachtige oranje zon. Afhankelijk van waar op de wereld je de foto neemt, zie je vanaf de kustlijn de zon helemaal opkomen of ondergaan. Daarnaast zorgt het water voor reflectie van de betoverende kleuren. Hiervoor hoef je trouwens niet alleen aan de kust te zijn; een meer, rivier of kanaal volstaat ook.

Tip 4: zorg voor een interessante compositie

Interessante compositie

Hoewel de zon de hoofdrol speelt in je foto, maakt een goede compositie de foto nog interessanter. Kies een object of onderwerp uit voor op de voorgrond. Fotografeer bijvoorbeeld vanachter een hek of een boom de zonsopkomst of -ondergang. Een persoon die naar de zon kijkt is ook een goed onderwerp. Met een duidelijke voorgrond creëer je diepte in je foto waardoor de aandacht nog meer naar de zon gaat. Daarnaast geven de donkere silhouetten je foto iets extra's.

Tip 5: probeer de belichting aan te passen

Belichting aanpassen

Weet je al wat over het aanpassen van de belichting in je foto? Probeer deze technieken dan ook toe te passen bij het fotograferen van de zon. Omdat je tegen de zon in fotografeert, raakt je foto snel overbelicht. Dit probleem los je op met een grijsfilter. Als je dit accessoire niet in huis hebt, pas je de ISO, sluitertijd of het diafragma aan. Lukt dit niet, dan maak je gebruik van de flitser om de omgeving extra te belichten.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 22.113 beoordelingen