The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Nadie

Hoe kies je een traditionele stofzuiger?

Je bent op zoek naar een traditionele stofzuiger waarmee je jouw huis, appartement of studio goed kan schoonmaken. De traditionele stofzuiger is de afgelopen jaren flink veranderd en aangepast zodat hij geschikt is voor veel verschillende gebruikssituaties. Na het lezen van dit artikel weet je waar je op moet letten wanneer je een traditionele stofzuiger aanschaft.

Traditionele stofzuiger kiezen

Traditionele stofzuigers

Een traditionele stofzuiger werkt door middel van een netsnoer én heeft maar 1 doel: jouw huis stofzuigen. Maar er zijn veel verschillende traditionele stofzuigers. Om een goede keuze te maken, let dan op de volgende dingen:

  • Met of zonder zak
  • Vloertype
  • Schoonmaakresultaat
  • Gewicht en wendbaarheid
  • Geluidsniveau

Wel of geen stofzuigerzakken?

Stofzuiger zonder zak

Tegenwoordig zijn er ook traditionele stofzuigers die het stof en vuil opvangen in een bak. Wanneer de bak vol raakt, leeg je hem boven de prullenbak. Het nadeel: het legen van het reservoir is een stoffig klusje. En het is nodig om het reservoir een keer in de zoveel tijd even schoon te maken met een doekje. Maar een groot voordeel: je hebt geen stofzuigerzakken meer nodig. Dit bespaart kosten op de lange termijn.

Houten vloer, harde vloer of tapijt?

Type vloer stofzuigers

Wanneer je een nieuwe stofzuiger gaat uitkiezen, is het erg belangrijk dat je controleert of de stofzuiger geschikt is voor jouw type vloer. Zo heeft een mooie houten vloer een andere stofzuiger nodig dan tapijt. Om jouw mooie houten vloer te beschermen, heb je een stofzuiger met parketborstel nodig. Deze voorkomt eventuele krassen. Om tapijt en gewone harde vloeren goed schoon te krijgen heb je een turboborstel of combiborstel nodig.

Gewenste schoonmaakresultaat

Zuigkracht stofzuigers

Het gewenste schoonmaakresultaat heeft alles te maken met de zuigkracht van een stofzuiger. Hoe dat precies zit, lees je in ons adviesartikel over zuigkwaliteit. Hoe beter de zuigkracht van een stofzuiger, hoe sneller je klaar bent met stofzuigen. We beoordelen de zuigkwaliteit van een stofzuiger aan de hand van meerdere eigenschappen. Deze eigenschappen zijn ook nog eens per type stofzuiger verschillend, want we willen niet stofzuigers met zak, zonder zak en steelstofzuigers over 1 kam scheren.

Gewicht en wendbaarheid

Gewicht en wendbaarheid stofzuiger

Wanneer je in een groot huis woont met meerdere verdiepingen, dan speelt het gewicht van de stofzuiger een grote rol. Vaak is het ook zo: hoe lichter de stofzuiger, hoe wendbaarder hij is. Zo rolt hij soepel achter je aan. Maar ook de vorm en de wielen van de stofzuiger hebben invloed op de wendbaarheid. Wanneer je écht minder gewicht wil tillen tijdens het stofzuigen, dan is een steelstofzuiger wellicht iets voor jou.

Geluid

Stille stofzuigers

Hoeveel geluid een stofzuiger maakt, loopt enorm uiteen. Er zijn stille stofzuigers zodat je nog steeds de telefoon hoort afgaan of je kinderen gewoon tv kunnen blijven kijken. Maar er zijn ook stofzuigers die zo luid zijn dat een gesprek voeren, ook al sta je pal naast elkaar, niet mogelijk is. Wanneer je het belangrijk vindt om geen last te hebben van het lawaai van de stofzuiger, is het dus slim om een stofzuiger met een laag geluidsniveau aan te schaffen.

Opzetstukken en accessoires

Stofzuigerborstels

Heb je huisdieren? Dan mag een turboborstel of een mini turboborstel niet in het accessoirepakket van je stofzuiger ontbreken. De borstels van dit opzetstuk draaien op hoge snelheid rond en nemen zo moeiteloos dierenharen mee. Een parketborstel is onmisbaar als je een mooie houten vloer ook mooi wilt houden. Kortom, zorg ervoor dat je de juiste accessoires bij jouw stofzuiger in huis hebt.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 22.802 beoordelingen