The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Nadie

Stofzuiger met zak vs. zonder zak

Een van de eerste keuzes die je moet maken als je een stofzuiger koopt, is of je een stofzuiger met zak wilt of eentje zonder zak. In dit artikel vergelijk ik de stofzuigers direct met elkaar. Benieuwd naar de overeenkomsten en verschillen? Lees dan snel verder. Wil je meer advies over stofzuigers met zak of stofzuigers zonder zak, lees dan de adviesartikelen.

Met zak vs. zonder zak

Stofzuiger met zak

Met zak

Bij een stofzuiger met zak belandt stof in een stofzuigerzak die in de stofzuiger zit. Als deze vol is vervang je de zak. Belangrijk is wel om dit regelmatig te doen. De zuigkracht van de stofzuiger neemt namelijk af als de stofzak vol raakt.

 • Grotere opvangcapaciteit
 • Zak verwisselen is eenvoudig en hygiënisch
 • Geluidsniveau is lager
 • Minder stof in de stofzuiger
 • Zuigkracht neemt af als stofzak vol raakt
 • Je moet nieuwe stofzuigerzakken kopen
Stofzuiger zonder zak

Zonder zak

Stof belandt bij een stofzuiger zonder zak in een stofreservoir. Deze is vaak doorzichtig zodat je ziet wanneer het tijd is om deze te legen. Dit doe je eenvoudig boven een prullenbak, maar is wel een stoffig klusje. Zorg er dus voor dat je een brede prullenbak hebt of doe dit buiten.

 • Lager in energieverbruik
 • Zuigkracht neemt niet af als stofbak vol raakt
 • Je bespaart kosten op stofzuigerzakken
 • Legen van het stofreservoir is stoffig
 • Geluidsniveau is hoger

Gebruikssituatie en wensenpakket

Welke stofzuiger het beste bij jou past hangt vooral af van jouw gebruikssituatie en de wensen die je hebt. Er zijn situaties waarin je beter voor een stofzuiger met zak of juist zonder zak kunt kiezen. Wat is voor jou belangrijk?

Stofzuiger met zak

Allergieën stofzuiger

Allergieën

Als je allergisch bent is vooral een HEPA 13-filter of hoger belangrijk. Er zijn stofzuigers met zak en zonder zak die dit filter hebben. Maar een stofzuigerzak werkt als extra filter. Daarnaast is het wisselen van de zak hygiënischer dan het legen van de stofbak. Ben je dus erg allergisch of heel overgevoelig voor stof, dan raad ik aan een stofzuiger met zak te kiezen uit de lijst met stofzuigers geschikt voor allergieën.

Huisdieren stofzuiger

Huisdieren

Heb je huisdieren, dan heb je ook regelmatig rondslingerende honden- of kattenharen in huis. Als deze een tijdje in de stofopvang van een stofzuiger zitten, kan het zijn dat je dit gaat ruiken. Een stofzuigerzak werkt in dit geval ook als een geurfilter. Tijdens het legen komen deze geurtjes niet terug de kamer in. Kies dus uit de lijst met stofzuigers geschikt voor dierenharen een stofzuiger met zak als je dit prettig vindt.

Stofzuiger zonder zak

constante zuigkracht

Constante zuigkracht

Stofzuigers zonder zak bezitten over het algemeen vaak over cycloontechnologie. Dit is de technologie die ervoor zorgt dat de zuigkracht niet minder wordt als de stofbak vol raakt. Daarnaast is het voordeel dat de stofreservoirs doorzichtig zijn, en je dus gemakkelijk ziet of je het moet legen. Op deze manier zit je nooit met een te volle stofbak en verlies je geen zuigkracht.

kosten besparen stofzuiger zonder zak

Kosten besparen

We raden aan stofzuigerzakken eens in de 3 maanden te vervangen. Hierdoor lopen de kosten die je maakt bij het kopen van stofzuigerzakken dus best op. Doordat je bij zakloze stofzuigers geen stofzuigerzakken nodig hebt, bespaar je flink kosten op het niet kopen van stofzuigerzakken.


© 1999 - 2019 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 34.413 beoordelingen