The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Nadie

Stofzuigers vergelijken, waar let ik op?

Het aanbod stofzuigers is groot en de verschillen zijn soms lastig te ontdekken. Wat is de beste stofzuiger voor jou? Een goede manier om hierachter te komen is om stofzuigers met elkaar te vergelijken. In dit artikel vertel ik waar je op moet letten als je stofzuigers gaat vergelijken.

Vloertype

Jouw type vloer stofzuigen

Een van de belangrijkste verschillen bij stofzuigers is voor welke vloertype ‘ie geschikt is. Niet alle stofzuigers zijn namelijk geschikt voor elke soort vloer. Heb je thuis voornamelijk tapijt, veel vloerkleden of juist een kwetsbare, houten vloer? Kijk goed naar de ondergrond waarvoor de stofzuigers geschikt zijn en of dit overeenkomt met wat je thuis hebt.

Harde of houten vloer vs. tapijt

Harde en houten vloer stofzuigen

Harde of houten vloer

Heb je een harde vloer thuis, dan volstaat een combiborstel. Heb je een kwetsbare, houten vloer? Dan heb je een speciale parketborstel nodig. Wil je meer weten over waar je op moet letten als je thuis een harde of houten vloer hebt, lees dan het adviesartikel.

Tapijt stofzuigen

Tapijt

Heb je thuis veel tapijt of grove vloerkleden liggen, dan heb je een turboborstel nodig. Deze borstel haalt de vezels van het tapijt uit elkaar zodat vuil gemakkelijker verdwijnt. Wil je meer informatie over waar je op moet letten als je thuis vooral tapijt hebt, lees dan het adviesartikel.

Opzetborstels

Opzetborstels van je stofzuiger

Voor welk vloertype een stofzuiger geschikt is hangt af van de opzetborstels die erbij zitten. Hierin verschillen de stofzuigers vaak van elkaar. Zitten er meer opzetborstels bij een stofzuiger, dan merk je dit vaak in de prijs. Meer opzetborstels betekent een veelzijdige stofzuiger. Heb je bijvoorbeeld op de begane grond een houten vloer maar in de slaapkamers vloerbedekking? Dan heb je verschillende opzetborstels nodig. Wil je meer advies over opzetborstels, lees dan het adviesartikel.

Snoerlengte

Snoerlengte van je stofzuiger

Heb je een relatief groot huis, dan is voor jou de snoerlengte van belang. Stofzuigers verschillen hier namelijk nogal in. We beschrijven 2 verschillende maten: snoerlengte en actieradius. De snoerlengte is de daadwerkelijke lengte van het snoer. De actieradius is de snoerlengte plus de lengte van de stofzuiger. Vind je het vervelend steeds van stopcontact te wisselen, kijk dan goed naar de snoerlengte van de stofzuiger en neem deze mee in je keuze.

Filters

Uitblaasfilters en stofzuigers

Met filters bedoelen we vooral de uitblaasfilters van een stofzuiger. Hoe beter het uitblaasfilter is, hoe minder stofdeeltjes met de uitblaaslucht van de stofzuiger terug de kamer in komen. Dit uitblaasfilter is vooral belangrijk als je gevoelig of zelfs allergisch bent voor stof. Kies in dat geval voor een stofzuiger met minimaal een HEPA 13-filter. Wil je meer weten over stofzuigers bij allergieën? Lees dan het adviesartikel.

Geluidsniveau

Stille stofzuigers

Het geluidsniveau van een stofzuiger verschilt soms maar een paar punten. Dit lijkt niet veel, maar is het wel. We noemen een stofzuiger stil als deze een geluidsniveau heeft tot 60 decibel. Natuurlijk maakt de stofzuiger wel geluid, maar je voert nog prima een gesprek zonder je stem te verheffen. Vanaf 76 decibel vinden wij een stofzuiger zeer luid. Dit is niet meteen erg, maar wel belangrijk om te weten. Wil je meer informatie over geluidsniveau, lees dan het adviesartikel.

Unieke kenmerken

Unieke stofzuigers

Naast alle vaste specificaties, hebben stofzuigers vaak ook unieke kenmerken. Zo hebben sommige stofzuigers bijvoorbeeld bediening via het handvat, hierdoor is het niet nodig te bukken om instellingen te veranderen. Andere stofzuigers hebben een zuigmond met verlichting of bijzondere accessoires, zoals een mini-turboborstel. Deze unieke kenmerken staan niet altijd in de specificaties, dus lees vooral de producttekst en kijk naar wat er standaard wordt meegeleverd bij de stofzuiger.

Plus- en minpunten

Ben je stofzuigers aan het vergelijken maar kom je er nog niet uit met alle specificaties? Bekijk dan vooral ook de plus- en minpunten bij de productteksten. Deze zeggen veel over het product en geven aan wat een stofzuiger juist wel of juist niet kan. De unieke aspecten van een stofzuiger komen hier vooral aan bod zodat je weet wat dit product onderscheidend maakt ten opzichte van een ander.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.612 beoordelingen