The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Céline

Vergelijk iOS met Android voor zakelijk gebruik

Stel: je wilt smartphones kopen voor je werknemers. Voor welke toestellen moet je dan kiezen, en welke besturingssystemen zijn het meest geschikt? Twijfel je tussen Android en iOS? Dan helpen wij je in dit artikel graag verder op weg door dieper in te gaan op de voordelen van beide besturingssystemen voor zakelijk gebruik. Hierbij richten we ons op 3 belangrijke aspecten: beveiliging, Mobile Device Management (MDM) en prijs.

Beveiliging

Een belangrijk aandachtspunt in een zakelijke omgeving is veiligheid. Je gooit vertrouwelijke bedrijfsinformatie natuurlijk niet zomaar te grabbel. Ook wanneer je de pech hebt dat je je toestel kwijtraakt of het wordt gestolen, is het belangrijk dat vreemden niet bij je accounts kunnen. Hoe veilig zijn de gegevens op jouw telefoon nu? Zowel iOS als Android heeft diverse veiligheidsopties in het besturingssysteem ingebouwd.

Hoe veilig is iOS?

iOS beveiliging

Software en apps. iOS vinden we enkel terug op iPhones. Het toestel en z'n besturingssysteem sluiten naadloos op elkaar aan, want zijn in handen van dezelfde fabrikant: Apple. Dit maakt iPhones ontzettend veilig, want haast niet te hacken. Is je iPhone zoek of gestolen? Dan kun je hem via Find My iPhone vergrendelen en wissen. De oneerlijke vinder of dief kan niet aan je bestanden komen, en kan verder ook niets aanvangen met je toestel.

Mail. Wil je e-mails versturen met daarin bedrijfsgevoelige informatie, dan kun je ze op je iPhone versleutelen via S/MIME. Je installeert hiervoor een certificaat waarvan enkel jij en de ontvanger het wachtwoord kennen.

Accounts. Je kunt op een iPhone apps vergrendelen met een pincode. Dit staat los van de toestelpincode of de toestelvergrendeling via je vingerafdruk. Apps als Mail, Agenda en Berichten zijn zo extra beveiligd.

Hoe veilig is Android?

Android beveiliging

Software en apps. Android vind je terug op smartphones van verschillende merken, die elk hun eigen touch geven aan dit 'open' besturingssysteem. Als gebruiker kun je ook zelf niet-geauthoriseerde apps installeren. Die vrijheid is leuk, maar maakt Android ook een stuk kwetsbaarder dan iOS, want zulke apps kunnen virussen bevatten die je smartphone beschadigen.Tip: Download enkel apps uit de Play Store. Die zijn door de security van Google goedgekeurd.

Mail. Ook via Android kun je versleutelde e-mails versturen, zodat vertrouwelijke informatie veilig is. Je moet daarvoor wel een app downloaden. Bijvoorbeeld de gratis app APG.

Account. Android for Work houdt je werk- en privéprofiel voor je gescheiden, en voorziet apps indien gewenst van een vergrendeling.

Mobile Device Management (MDM)

Met Mobile Device Management (MDM) geef je het beheer van je smartphone uit handen. Bijvoorbeeld aan iemand van de IT-afdeling in je bedrijf. Vooral wanneer er meerdere toestellen in gebruik zijn, is dit handig. Op deze manier hoeft de gebruiker zich geen zorgen te maken over het gebruik van zijn of haar toestel. Apps en updates worden bijvoorbeeld centraal geïnstalleerd. Wat zijn de mogelijkheden voor MDM met iOS en Android?

iOS en MDM

iOS en MDM

Ondersteuning voor Mobile Device Management (MDM) zit standaard in iOS verwerkt. Op je iPhone zelf zie je er haast niets van terug, maar op de achtergrond kunnen de aangesloten toestellen centraal beheerd worden. Zo kun je instellen welke apps wel en niet geïnstalleerd mogen worden, en in hoeverre de gebruiker wordt beperkt in het gebruik van zijn smartphone. Daarnaast houdt iOS automatisch privé- en werkdata gescheiden. Vakantiefoto's staan dus niet tussen foto's die je hebt gemaakt tijdens een werkbezoek, en Snapchat en Instagram staan niet zij aan zij met je werkmail en -agenda.

Android en MDM

Android en MDM

Via Android For Work heb je bij Android verschillende opties wat MDM betreft. Als beheerder kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om geen persoonlijke accounts toe te staan. Zo beheer je de smartphones van je werknemers volledig, en kunnen zij geen ongewenste zaken uitvoeren. Een andere, misschien meer wenselijke, mogelijkheid is het toestel te voorzien van zowel een privé- als een werkaccount. De werkgever beheert het werk-account, terwijl de gebruiker het privé-account naar eigen wens instelt. Via mappen op de tabbladen houd je zakelijke en privé-apps gescheiden.

Prijs

Logischerwijze speelt ook de prijs een rol bij de aanschaf van smartphones voor je bedrijf. Kies je voor iOS, dan heb je slechts keuze uit een aantal toestellen van Apple. Is Android je ding, dan heb je veel meer keuze. Hoe liggen de verhoudingen precies, en waar moet je op letten?

iPhones hebben een stevig prijskaartje

Apple smartphones

Kies je voor iOS, dan ga je automatisch voor een iPhone van Apple. En laat dat nu net niet de goedkoopste smartphone zijn. Je komt al snel uit op minimaal 500 à 600 euro per toestel. Heb je er veel nodig, dan loopt de rekening aardig op. Gelukkig krijg je wel waar voor je geld. iPhones zien er mooi uit, iOS is een gebruiksvriendelijk besturingssysteem en de software loopt vlot. Ook bij intensief gebruik. Bovendien ben je met een iPhone tot 4 jaar lang verzekerd van software updates. Zodra een update van iOS wordt uitgebracht, kun je hem installeren.

Android: mogelijkheden in alle prijsklassen.

Android smartphones

Android wordt gebruikt door meerdere telefoonfabrikanten. Denk aan populaire merken als HTC, Motorola of Samsung. Hierdoor heb je keuze uit heel veel smartphones in alle prijsklassen. Je vindt voor een schappelijke prijs al een degelijke Android smartphone. Denk bij de aanschaf van een Android telefoon wel goed na hoe intensief hij gebruikt zal worden. Goedkopere modellen gaan natuurlijk gepaard met minder sterke specificaties, waardoor je bij intensief gebruik in moeilijkheden kan komen.

Conclusie

Zowel iOS als Android is prima toegespitst op zakelijk gebruik. Vanwege de strenge veiligheidseisen van Apple lijkt iOS in eerste instantie een betere keuze. Android daarentegen is flexibeler en heeft een groter aanbod aan smartphones in een bredere prijsklasse. Wat betreft beheer op afstand en onderscheid tussen werk en privé kun je met beide besturingssystemen prima uit de voeten. Wat in ieder geval raadzaam is, is om het bij meerdere apparaten bij één besturingssysteem te houden.

Céline
Artikel van:
Céline
Telefoonspecialist.

© 1999 - 2019 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 41.739 beoordelingen