The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Laurence

Wat is 4K (UHD)?

4K (UHD) is de naam van een resolutie die 4 keer scherper is dan Full HD. 4K heeft een minimale scherpte van 3840 bij 2160 pixels, wat meer dan 8 miljoen pixels in totaal is. Dit zorgt voor een haarscherpe weergave van films, foto's en games. Op deze pagina leggen we je uit wat 4K is en wat het voordeel is.

UHD

Een UHD beeld bevat meer dan 8 miljoen pixels, terwijl een Full HD beeld 2 miljoen pixels heeft. Hierdoor is de UHD resolutie 4 keer scherper. Je ziet het verschil in scherpte vooral terug op schermen vanaf een formaat van 40 inch. Om UHD beelden te bekijken, moeten zowel de tv als de bron deze resolutie ondersteunen. Dit kan een UHD Blu-ray speler of spelcomputer zijn, maar videodiensten als YouTube en Netflix bieden ook steeds vaker UHD video's aan.

4K

De 4K resolutie is een beeldstandaard voor bioscopen en bestaat uit 4.096 x 2.160 pixels. Het verschil met UHD is dat de rij horizontale pixels breder is. Dit komt doordat het bioscoopscherm in verhouding breder is dan het scherm van een tv. Toch is 4K tegenwoordig verweven met het UHD van de tv industrie. Tijdens je zoektocht naar een tv kun je ervan uitgaan dat met 4K en UHD hetzelfde bedoeld wordt.

UHD premium

Soms is er ook sprake van UHD premium. Deze term is geïntroduceerd door diverse tv fabrikanten, filmmaatschappijen en ontwikkelaars van beeldtechnieken. Naast de UHD resolutie hebben deze beelden een breed kleurbereik en een hoge schermhelderheid. Dankzij deze universele afspraak weet een filmmaatschappij zeker dat hun beelden zoals bedoeld op de tv getoond worden. Met een UHD premium tv haal je dus het maximale uit de beeldkwaliteit van een film of serie.© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 16.406 beoordelingen