The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Sanne

Wat is een compact camera en wanneer kies je hiervoor?

Het aanbod van compact camera's is erg groot. Maar wat ze allemaal gemeen hebben is het compacte formaat. De grote vraag is alleen: wanneer kies je voor een compact camera? Om hierachter te komen is het goed om eerst te weten wat een compact camera precies is en wat je er aan hebt.

Wat is een compact camera?

Wat is een compact camera?

Een compact camera is, zoals de naam al zegt, een compacte camera die vaak licht van gewicht is. Hierdoor neem je de camera gemakkelijk mee in je tas of soms zelfs in je broekzak. Compact camera's kenmerken zich door de vaste lens. Hiermee beschik je wel over optische zoom, maar je kunt de lens niet verwisselen. Veel compact camera's hebben allerlei automatische functies, waardoor je zelf niet aan ingewikkelde instellingen hoeft te denken.

Wanneer kies je voor een compact camera?

Compact camera kiezen

Je kiest over het algemeen voor een compact camera als je op zoek bent naar een kleine lichtgewicht camera. Compact camera's zijn populair bij gelegenheidsfotografen die snel en gemakkelijk een foto willen maken waarbij de camera de instellingen automatisch regelt. Maar ook voor de creatieve hobbyfotograaf of professional zijn er compact camera's. Met de geavanceerde modellen bereik je via de diverse instellingsmogelijkheden elk gewenst fotoresultaat. Deze beelden zijn vaak van goede kwaliteit. Het enige nadeel van de compact camera is het vaste objectief dat je niet kunt verwisselen.

Hoe belangrijk zijn megapixels?

Megapixels. Iets dat je vaak voorbij hoort komen als het over een camera gaat, maar hoe belangrijk zijn ze nou eigenlijk? Meer megapixels betekent niet per definitie betere foto's. Wel kun je foto's in grotere formaten laten afdrukken. Bedenk dus eerst goed wat je met je foto's gaat doen. Bijna alle compact camera's die tegenwoordig gemaakt worden, beschikken over minimaal 10 megapixels (10 miljoen pixels), waarmee je foto's op minimaal A4 formaat kunt afdrukken.

Wat voor instellingsmogelijkheden heb je met een compact camera?

Een instapmodel voor de beginnende fotograaf of de gelegenheidsfotograaf bevat niet zo veel opties. Dit maakt deze modellen erg makkelijk om te bedienen. Op de geavanceerde compact camera's pas je veel meer instellingen aan. Deze modellen beschikken over (half)automatische en handmatige standen. Zo kan ook de creatieve hobbyfotograaf of zelfs professional aan de slag met een compact camera.

Met het diafragma bepaal je de grootte van de lensopening. Met de sluitertijd bepaal je hoe lang de lensopening open blijft staan en de ISO waarde is een hulpmiddel bij fotograferen met weinig of slecht licht.

Welke beeldkwaliteit levert deze camera?

Beeldkwaliteit

Doordat de meeste compact camera's over een relatief kleine beeldsensor beschikken, maak je er geen beelden mee van de hoogste kwaliteit. Geavanceerde compact camera's hebben een grotere sensor, waardoor je beelden wel helder en gedetailleerd zijn. Deze modellen zijn vaak een stuk duurder. Als je een compact camera gebruikt voor het maken van vlogs, is een grotere sensor aan te raden. Hiermee maak je namelijk kwaliteitsvideo's.

Wil je ook kunnen filmen?

Veel compact camera's kunnen naast fotograferen ook filmen. Alle modellen hebben hiervoor een automatische stand, waarbij de camera zelf alles regelt en scherpstelt. Dit is voor de meeste familiefilmpjes en vakantieverslagen voldoende. Het in- en uitzoomen tijdens het filmen werkt hetzelfde als tijdens het fotograferen. De zoombeweging kan terug te zien zijn in je film.

Om de camera tijdens het filmen stil te houden, is het raadzaam om gebruik te maken van een statief of stabilisator. Eén van de grote voordelen van het filmen met een compact camera is dat hij licht van gewicht is. Hierdoor is het een veelgebruikte camera onder vloggers, vooral wanneer deze een kantelbaar scherm heeft.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.695 beoordelingen