The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Fatima

Welke factoren bepalen de beeldkwaliteit van een foto?

Er zijn meerdere factoren die bepalend zijn voor de beeldkwaliteit van een foto. Niet alleen scherpte is een bepalende factor. Maar ook de beeldsensor, pixels, beeldstabilisatie en bestandsindeling hebben een grote invloed. In dit artikel leggen we de belangrijkste specificaties uit.

Beeldsensor

beeldsensor

Het formaat van de beeldsensor heeft veel invloed op de beeldkwaliteit. Een full frame sensor is de grootste beeldsensor. Door het grote aantal pixels op de sensor verklein je de kans op ruis waardoor je beter fotografeert bij weinig licht. Ook fotografeer je met een grotere beeldhoek. APS-C, Micro Four Thirds en 1'' beeldsensoren zijn een stuk kleiner dan een full frame sensor. Deze camera's zijn lichter, maar er is meer kans op ruis bij een hoge ISO waarde.

Pixels

pixels

Pixels zijn lichtpuntjes die elk hun eigen kleur en lichtsterkte hebben. Hoe meer pixels, hoe meer detail wordt weergegeven op het scherm. Een camera met veel megapixels maakt niet per se betere foto's dan een camera met minder megapixels. Je merkt het verschil alleen als je de foto's op groter formaat afdrukt. Daarnaast is een hoge resolutie handig voor de nabewerking in Photoshop. Als je dit niet van plan bent, hecht dan niet te veel waarde aan het aantal megapixels.

Beeldstabilisatie

beeldstabilisatie

Optische en digitale beeldstabilisatie is een techniek waarmee je camera bewegingsonscherpte door kleine bewegingen van de camera corrigeert. Het lukt nooit om de camera helemaal stil te houden als je uit de hand fotografeert. Deze handtrillingen veroorzaken vaak een onscherpe foto. Met beeldstabilisatie wordt de beweging hersteld en blijft jouw beeld scherp. Dit zorgt ook voor een betere beeldkwaliteit wanneer je uit de hand fotografeert in situaties met weinig licht. Vooral handig wanneer je vaak een langere sluitertijd gebruikt.

Bestandsindeling foto's

bestandsindeling

De bestandsindeling is de bestandsvorm waarin de camera jouw foto's opslaat. Formaten die veel gebruikt worden zijn het JPEG-formaat en het RAW formaat. Het JPEG-formaat is een goed compromis tussen grootte en beeldkwaliteit. Bij JPEG bestanden wordt de foto kleiner gemaakt, maar hierdoor gaat de kwaliteit licht achteruit. Zo heb je minder bewerkingsmogelijkheden. Wil je geen kwaliteitsverlies, dan sla je de foto's op in RAW. Dit is een ruw en onbewerkt bestand. Deze bestanden zijn geschikt voor professionele nabewerking.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2022 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 14.259 beoordelingen